fbpx
Сьогодні
13:54 26 Лют 2019

Законопроект про "зелені" аукціони прописаний під інтереси ДТЕК Ахметова, - експерт

Експерт Герус вказав на інтереси Ахметова у "зеленому" законопроекті

Законопроект №8449-д про внесення змін до деяких законів щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії (законопроект про "зелених") прописаний під інтереси енергохолдингу ДТЕК олігарха Ріната Ахметова. Про це написав на своєму Facebook експерт Андрій Герус.

Він нагадав, що законопроект про зелених був прийнятий Верховною радою у першому читанні. Законопроектом передбачаються тарифні аукціони у 2020 році і лише для станцій понад 20 МВт.

"Окрім того, можна до 2020 року, навіть не маючи збудованої станції, підписати попередній договір із ДП "Енергоринок" – і також вводити станцію без аукціону, а по зеленому тарифу. А компанія ДТЕК основні свої потужності планує збудувати до 2020 року. У цьому році планується введення в експлуатацію понад 700 МВт (по потужності – це дві Херсонські області). Взагалі за даними Міненерго, у 2019 році буде введено 1500 МВт "зелених" потужностей. Абсолютна більшість – це сонце та вітер на Півдні, де вже і так надлишок електроенергії", – пише Герус.

Експерт зазначив, що всі сонячні та вітростанції, які будуть введені у 2019 році будуть продавати свою е/е по зараз зафіксованих "зелених" тарифах, які у 2-3 рази вищих, аніж у Німеччині, аж до 2030 року.

"Це те, що і треба ДТЕКу. Якщо ж якісь потужності не будуть введені до 2020 року, то по них можна буде підписати попередній договір із ДП "Енергоринок", або розбити їх на черги по 20 МВт – і також не брати участь у конкурентних аукціонах", – написав Герус.

З посиланням на дані Міненерго, він уточнив, що у 2020 році буде введено ще 1600 МВт "зелених" потужностей (також більшість на Півдні).

Чому законопроект 8449-д (про "зелених") прописаний під інтереси ДТЕК Ахметова.Верховна Рада у грудні прийняла у 1…

Posted by Andriy Gerus on Tuesday, February 26, 2019

"Таким чином очікується, що за 2 роки буде введено 3100 МВт "зелених", а це +150% до вже існуючих 2100 Мвт. Нагадаю, станом на сьогодні, 2% зелених забирають із ринку майже 9% грошей або 16 млрд грн. Отже, все вирішиться у наступні 2 роки. І я думаю, ДТЕК зробить все можливе, щоб після того, як він збудує свої станції, лавочка закрилася для всіх інших", – зазначив Герус.

Він вважає несправедливою ситуацію, коли окремі бізнесмени можуть заробляти 25% річних у євро коштом субсидування їх супервисокими тарифами всієї країною.

"Тому "зелені" тарифи на вітер та сонце треба понижувати вже із 1 квітня. Але представник ДТЕК пан Захарчук вчора заявив, що категорично проти урізання таких тарифів із 1 квітня", – додав експерт.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЭКУ), встановила "зелений" тариф на рівні 15,03 євроцента за 1 кВт-год для введених у кінці 2018 року промислових сонячних електростанцій загальною потужністю 101,51 МВт.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: