fbpx
Сьогодні
08:47 25 Лют 2019

Діалог з мирним населенням та Росією: Безсмертний розповів своє бачення реінтеграції Донбасу

Кандидат у президенти Роман Безсмертний пропонує застосувати концепцію "безпечної реінтеграції" на Донбасі.

Про це він розповів в інтерв'ю для "Рубрика".

За словами Безсмертного, перша і найважливіша складова цього процесу – сила як стримуючий фактор агресії.

Друга складова – це діалог з мирним населенням, яке залишилося на окупованих територіях.

"Маса людей на сьогоднішній день там залишаються не через те, що вони хочуть. Їм нікуди звідти подітися просто. Їх або діти позалишали, як сторожів за майном, або немає елементарної можливості виїхати. Нам треба вести діалог і відпрацювати систему допомоги цим людям", – наголошує екс-представник України на переговорах у Мінську.

"Як цей діалог треба вести? Єдиний інститут, який на сьогоднішній день залишився – це територіальні громади. Наприклад, громада Тореза, Харцизька, Зугреса обирає зі свого складу 3-4 осіб, які не причетні до всіх цих безчинств, а Київ представляє своїх людей. І вони мають тет-а-тет провести перемовини про те, як жити і працювати разом. Зрозуміло, що Росія буде весь час у цю рану підсипати. Для того, щоб стримувати Росію, нам теж доведеться з ними сісти тет-а-тет", – розмірковує він.

"Коли я говорю про діалог з Кремлем, мова йде про діалог заради того, щоб витягнути людей з полону та мінімізувати їхні агресивні наміри на Донбасі. Продовжуючи і не послабляючи міжнародний тиск, треба і сідати і обговорювати всі питання з людьми і з росіянами, бо вони будуть увесь час будоражити цю ситуацію", – зауважує Безсмертний.

За його словами, треба розробити декілька проектів документів для обговорення. Один з них – це статут територіальних громад.

"Я роблю ставку на активне місцеве самоврядування. Ідея автономних округів там – це повне безглуздя, бо, насправді, воно не вирішує проблему людини, а створює ще один центр напруги. Треба починати працювати і організовувати роботу навколо громади. Тоді ми отримаємо результат", – говорить Безсмертний.

На думку політика, росіяни, які там базуються, в кінці кінців вийдуть. А що робити з тими громадянами України, які згруповані у зрадницькі військові корпуси? Очевидно, що доведеться проводити процедуру амністії за принципами, які б базувалися на презумпції винуватості. Основою мало б бути перехідне право. Такі механізми застосовувалися в багатьох країнах, коли людина, яка хоче скласти зброю, приходить і каже: "Я не вбивав, не стріляв, рішень не приймав. Я складаю зброю. Допоможіть мені підлаштуватися до цивільного життя".

"Далі – програма адаптації такої людини до цивільного життя. Одна умова: хочеш здати зброю і почувати себе вільно – видай того, хто займався вбивствами, розстрілами і т.д.", – розповів Безсмертний.

Читайте повністю інтерв'ю: Безсмертний: Києво-центрична модель — основна причина трагедії на Донбасі.

Інші інтерв'ю спецрубрики "Кандидати на Булаву" — читайте за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: