Вчені визначили точне походження брил зі Стоунхенджа

Дослідники з Університетського коледжу Лондона визначили, що внутрішні камені Стоунхенджа походять з рудників, які знаходяться на відстані 230 кілометрів від Еймсбері.

Про це йдеться в журналі Antiquity.

Спори про походження блакитних каменів (чужорідних по відношенню до території монумента) Стоунхенджа ведуться вже сторіччя. Зараз геологи з Університетського коледжу Лондона виявили взаємозв'язок між двотонними брилами і рудниками, що знаходяться у пагорбів Преселі (Preseli Hills) в Західному Уельсі.

Вчені давно знали, що блакитні камені прибули з Уельсу, але зараз вони порівняли їх будову з оголеними породами Крейг Рос-і-Феліні (Craig Rhos-y-felin) і Карн Годог (Carn Goedog). За словами авторів, повний збіг не залишає сумнівів у походженні каменів. Наразі науковців більше цікавить тема транспортування каміння.

Археологи висувають кілька теорій. Одна з них полягає в тому, що стародавні люди могли транспортувати каміння на дерев'яних санях, щоб таким чином полегшити переміщення.

На користь цієї теорії свідчать рукотворні кам'яні платформи, знайдені поруч з копальнями. Раніше припускали, що плити могли транспортувати по воді, але зараз така гіпотеза здається малоймовірною, бо наземний маршрут більш прямий і короткий.

"Що дійсно цікаво у відкритті, так це те, що ми ще на крок наблизилися до розкриття таємниці Стоунхенджа. Будь-який інший неолітичний пам'ятник Європи був побудований з мегалітів, які переміщували не більше ніж на 16 кілометрів. Зараз ми намагаємося зрозуміти, що ж такого важливого було в пагорбах Преселі п'ять тисяч років тому".

Автори припускають, що родовища каменів могли мати якесь ритуальне значення. Розкриттям цієї таємниці вони мають намір зайнятися надалі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Свіжі дописи

  • Новини

В Україну екстрадували організатора “схем для ухилянтів”, який переховувався в ЄС, – СБУ

За матеріалами Служби безпеки правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів

Під час засідання 30 квітня Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів. Про… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зробити робота і перші кроки в IT: як сільські школи відкривають наукові лабораторії

Мрія — перший крок до успіху! Доведено школами в невеликих містах і селах. Адже саме… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Як вибрати журнальний столик на будь-який гаманець та смак у Києві

Обираючи журнальний столик, кожен з нас звертає увагу на дизайн, практичність та якість матеріалів. Особливо… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

ППО та дронами: Латвія погодила передачу нового пакету військової допомоги для України

Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила про надання Україні нового пакета військової допомоги. Відповідну інформацію посадовиця оприлюднила у… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

За останній рік рф пришвидшила темпи виробництва зброї, – держсекретар США

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що протягом останнього року рф навчилась виробляти зброю та боєприпаси… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.