fbpx
Сьогодні
21:50 23 Лют 2019

Вчені пояснили, навіщо зебрам потрібні смуги

Дослідники з різних університетів США і Великобританії провели дослід з перевдяганням коней і показали, що смужки допомагають зебрам уникати комах.

Робота опублікована в журналі PLOS One.

Вчені давно намагалися зрозуміти, навіщо зебрам чорно-білі смужки, що утворилися в процесі еволюції. Останнє дослідження підтвердило одну з гіпотез, яку висловили ще в 2012 році: забарвлення захищає зебр від паразитичних комах.

Автори спостерігали за зебрами і фермерськими кіньми. Вони стежили за тим, яка кількість гедзів (Tabanidae) літає навколо них і скільки сідає на тіло. Біологи помітили, що на коней комахи сідають в середньому в три рази частіше, ніж на зебр.

Щоб закріпити здогад і виключити вплив інших факторів, таких як запах або особливості рухів, дослідники провели дослід з перевдяганням. Вони одягли коней в три різні види камуфляжу: чорний, білий і чорно-білий в смужку, як у зебр, а потім поспостерігали за поведінкою гедзів.

"Ми помітили, що ґедзі, що наближаються до зебр, не здатні контролювати траєкторію свого польоту. Найчастіше вони просто врізалися в тіла зебр, але не могли нормально сісти на них", – йдеться в статті.

зебра

На графіку показана статистика приземлень гедзів щодо захищених частин тіла і незахищеної голови; на фотографіях продемонстровані траєкторії польоту мух

У той же час у комах не виникало таких проблем, коли вони обліплювали відкриті морди коней у камуфляжі. Тому автори зробили висновок, що забарвлення дезорієнтує мух, не даючи їм кусати тварин. Деяким гедзям вдавалося приземлитися, але вони не затримувалися через помахи хвостів тварин.

Вчені припускають, що у смуг можуть бути і інші функції, наприклад терморегуляторні або соціальні, але ця робота наочно довела одну з гіпотез.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: