fbpx
Сьогодні
15:09 23 Лют 2019

У Києві вшанували пам'ять грецького булочника, знищеного сталінським режимом

Меморіальна табличка на будинку Рейтарська, 8Б / Фото: "Рубрика"

Київське грецьке братство «Енотіта» спільно з ініціативою «Остання Адреса» встановили меморіальну табличку на будинку Рейтарська, 8Б, останньому помешканні грека Дімітріоса Бердебеса. Він був репресований у 1937 році під час етнічної чистки, відомої як «Грецька операція». Члени грецького братства відгукнулися на таку ініціативу і профінансували виготовлення і встановлення таких табличок.

Дімітріос Бердебес мешкав у будинку на Рейтарській 8Б

Дімітріос Бердебес мешкав у будинку на Рейтарській 8Б

«Це перша табличка, але точно не остання. Ми збираємо дані про інших репресованих греків у ході «Грецької операції» і хочемо встановити на будинках, де вони жили такі таблички. На роковини трагічної дати, 15 грудня плануємо провести великий пам'ятний захід – розповів виданню «Рубрика» заступник голови грецького братства «Енотіта» Антон Савіді.

Антон нагадав, що практика етнічних репресій була поширена в Радянському союзі – були польська, німецька, корейська, латвійська, фінська етнічні чистки. «В інших випадках ці країни мали спільні кордони з СРСР. Греція – єдина країна, яка не мала спільного кордона, однак у Сталіна був панічний страх шпигунів серед представників різних національностей. 90% репресованих розстрілювали» – зауважив представник грецького братства.

Дімітріос Бердебес, який мешкав у будинку на Рейтарській 8Б, народився на острові Кефалонія в селянській родині, грецький підданий з посвідкою на постійне проживання в СРСР. До революції мав власний буфет у Бессарабії. З приходом радянської влади працював булочником в Одесі. Потім переїхав до Києва, де працював булочником у Раднаркомі СРСР.

Репресії проти грецької діаспори в УРСР почались за директивою № 50215 наркома внутрішніх справ СРСР Єжова від 11.12.1937 р. з наказом про проведення т.з. «Грецької операції» – однієї з численних національних операцій НКВС і однієї з найжорстокіших.

Зокрема, в тексті директиви зазначилося:
«…греческая разведка ведет активную шпионско-диверсионную и повстанческую работу в СССР, выполняя задания английской, германской и японской разведок. Базой для этой работы являются греческие колонии в Ростовской-на-Дону и Краснодарской областях Северного Кавказа, Донецкой, Одесской и других областях Украины, в Абхазии и других республиках Закавказья, в Крыму […]. Наряду с шпионско-диверсионной работой в интересах немцев и японцев, греческая разведка развивает активную антисоветскую националистическую деятельность […]. В целях пресечения деятельности греческой разведки на территории СССР приказываю:
1. 15 декабря сего года одновременно во всех республиках, краях и областях произвести аресты всех греков, подозреваемых в шпионской, диверсионной, повстанческой и националистической антисоветской работе.»

Саме 15.12.1937 р. було видано ордер на арешт Бердебеса. Його заарештували наступного дня, 16.12.1937 р., у власній квартирі на вул. Рейтарській, 8. При обшуку вилучили лише посвідку на постійне проживання. Після арешту в Дімітріоса Бердебеса залишились дружина та 13-річний син-школяр. Бердебесу було висунуто обвинувачення за ст. 54-6 КК УРСР – шпигунська діяльність.

На допиті, що його провели за кілька днів після арешту, він зізнався, буцімто з 1931 р. є агентом грецького консульства в Москві, за завданням якого шпигував на користь Греції.

5.02.1938 р. Д.Бердебеса було засуджено до розстрілу. Вирок приведено у виконання 25.02.1938 р. У листопаді 1940 р. скаргу сина Бердебеса Олександра Дмітрієвича на предмет перегляду справи щодо засудження батька було відхилено. Реабілітація Д. Бердебеса відбулась одночасно з реабілітацією багатьох інших невинних жертв серед грецького населення СРСР у червні 1958 р. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: