fbpx
Сьогодні
09:56 22 Лют 2019

Румунська церква визнає ПЦУ за умови гарантії прав румунів

Румунська церква виступає за створення румунського вікаріату в складі ПЦУ

Румунська православна церква може визнати Православну церкву України (ПЦУ), якщо українська влада забезпечить права і свободи румунських громад. Про це сайт Румунської патріархії.

Повідомляється, що синод Румунської церкви на майбутній сесії для рішення щодо ПЦУ розгляне питання 127 румунських православних парафій, які знаходяться переважно в Північній Буковині і перебувають в УПЦ Московського патріархату. Також церква наполягає на необхідності консультацій з румунськими православними в Україні, які зацікавлені у збереженні етнічної та мовної ідентичності.

"У цьому сенсі необхідно отримати письмові запевнення від церковних і державних органів України в тому, що етнічна і мовна ідентичність румунів буде поважатися, і що ці віряни будуть мати можливість об'єднатися в румунський православний вікаріат і можливість розвивати духовні відносини з Румунським патріархатом", – йдеться в повідомленні

Уточнюється, що мається на увазі можливість отримувати релігійні книги румунською мовою. У цьому зв'язку зазначається, що український православний вікаріат діє в Румунії з 1990 року. Крім того, Румунський патріархат попросить Константинополь прояснити проблему неканонічних ієрархів, які належали до колишнього "Київського патріархату".

У той же час Румунська церква відзначила, що автокефалія ПЦУ не вирішила церковні проблеми в Україні. Зокрема, ПЦУ була прийнята в основному тими, хто не був у спілкуванні з Московським патріархатом.

"Проблема церковної єдності України в даний час не повністю вирішена, в тому числі й тому, що в Україні є російське населення, що має пряме відношення до Московського патріархату", – йдеться в повідомленні.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: