fbpx
Сьогодні
10:49 22 Лют 2019

НБУ прозвітував про ринок платежів - українці все більше платять безготівково

Як розвивався ринок платіжних карт в 2018 році – повідомили в НБУ

Частка безготівкових операцій з використанням платіжних карток українських банків зростає. За підсумками 2018 показник виріс до 45,1% (за обсягом операцій). Про це йдеться в огляді ринку платіжних карт і платіжної інфраструктури України в 2018, опублікованому Національним банком. У НБУ стверджують, що цей тренд пов'язаний зі стабільним підвищенням попиту на безготівкові операції в країні і популяризацією інноваційних фінансових сервісів.

Кількість безготівкових операцій за минулий рік зросла майже на 33,0% і склало 3,1 млрд шт. А обсяг – на 55,4%, до 1,297 трлн грн (в порівнянні з 2017 роком).

За підсумками 2018 найбільшу кількість безготівкових операцій доводилося на розрахунки в торговельній мережі – 51,2%. Разом з тим частка розрахунків платіжними картками в торговій мережі (за обсягом) знизилася з 31,9% до 29,3%.

У той же час спостерігається значне зростання операцій Р2Р перекладів. У порівнянні з 2017 роком їх обсяг збільшився вдвічі: з 220 млрд грн до 465 млрд грн (частка таких операцій склала 35,8% від загального обсягу безготівкових операцій).

Водночас у 2018 році продовжувалося розширення платіжної інфраструктури для проведення безготівкових операцій. За підсумками 2018 мережу торгових платіжних терміналів зросла на 20,2% до 279,0 тис штук.

Також протягом усього минулого року зростала кількість безконтактних платіжних торгових терміналів. Серед іншого цьому сприяла популяризація таких інноваційних сервісів як Apple Pay і Google Pay, що почали свою роботу в Україні. Зараз 79,4% торгових POS-терміналів в Україні забезпечують можливість здійснення безконтактної оплати (за станом на 1 січня 2018 – 70,2%).

Крім того, все більшої популярності набувають в Україні сервіси безконтактної оплати з використанням смартфонів та інших пристроїв, що підтримують технологію NFС. Сервіси токенізаціі дозволяють використовувати реквізити платіжних карток (у тому числі виключно з магнітною смугою) для безконтактних розрахунків за цією технологією. У той же час кожна дев'ята активна платіжна карта в Україні є безконтактної – 4,0 млн шт. (Зростання на 44,3% в порівнянні з початком 2018).

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: