fbpx
Сьогодні
21:07 21 Лют 2019

Україна купує в Білорусії вугілля з окупованого Донбасу, - ЗМІ

У 2018 році Білорусь експортувала в Україну кам'яного вугілля на 50,36 мільйона доларів, що в 980 разів більше, ніж у 2017 році. А обсяги експорту антрациту з Білорусії в Україну за рік зросли у 340 разів і склали 8,82 мільйона доларів.

Про це пише Радіо Свобода.

У виданні повідомляють, що білоруський експорт кам'яного вугілля в 2018 році склав 853,9 тисяч тонн (в 2017-му – 164,9 тисяч тонн) на суму 74,9 млн доларів. З них в Україну відправили 588,5 тисяч тонн (проти 0,6 тисяч тонн в 2017 році) на 50,3 млн доларів (63 тисячі доларів в 2017-му році). Що стосується антрациту, то 2018 році Білорусь експортувала в Україну 102,2 тисячі тонн на 8,8 млн доларів.

У серпні 2018 року в білоруських ЗМІ висловлювалися підозри, що в Європу через Білорусь потрапляє вугілля з окупованого Донбасу в обхід України.

Основним споживачем цього вугілля називали Польщу. Також висловлювалися припущення, що Білорусь виступає транзитною країною для цього сировини.

Представник однієї компанії з енергетичного сектора висловив версію, що поставками вугілля займаються комерційні структури. Нібито в Україну везуть вугілля-переважно українські компанії, а в Європу – російські. Вони мають статус резидентів Білорусії, але білоруського капіталу у них немає.

За інформацією Державної служби статистики України, в 2018 році українські компанії купували кам'яне вугілля в країнах Євросоюзу, Африки та американського континенту, а також тільки в трьох країнах СНД – Казахстані, Молдові та Росії.

"Чому в статистиці не відображені поставки вугілля з Білорусії, в українському Держстаті відмовилися коментувати білоруським журналістам і рекомендували звернутися до них з офіційним запитом "у зв'язку з таким важливим питанням", – зазначено в матеріалі.

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Національної академії наук України Валентин Землянський вважає, що вугільні поставки з Білорусі в Україну в 2017 році дійсно могли не потрапити в офіційну статистику з причини незначного обсягу – всього 600 тонн.

За його словами, мова скоріше йде про те, що білоруська компанія в даному випадку могла виступити реекспортером вугілля, придбаного в Росії.

В Україні є два найбільші споживачі вугілля. Приватна компанія "ДТЕК", що належить олігарху Рінатові Ахметову, і державна компанія "Центренерго".

"Центренерго" зараз контролюється Ігорем Кононенко – багаторічним діловим партнером президента Петра Порошенка. У 2016 році компанія опинилася в центрі скандалу, коли з'ясувалося, що вона через російського контрагента набувала вугілля на тимчасово окупованих територіях Донецької області під маркою вугілля з ПАР.

Українські експерти не виключають, що саме після цього скандалу компанія змушена була переформатувати схеми постачання вугілля з Донецької та Луганської областей – пустивши його через білоруську компанію. Таким же шляхом вугілля в Білорусії могли купувати і дрібні теплоелектроцентралі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: