fbpx
Сьогодні
14:57 19 Лют 2019

У Києві назвуть провулок на честь журналіста, який розповів світу про Голодомор

Британський журналіст Гарет Джонс

Київська комісія з питань найменувань на сьогоднішньому засіданні одноголосно підтримала пропозицію назвати новий провулок в Шевченківському районі на честь британського журналіста Гарета Джонса.

Про це повідомляє кореспондент "Рубрики".

Гарет Джонс відомий тим, що попри заборону поїздок в УРСР іноземним журналістам приїхав у 1933-му році і розповідав про Голодомор у британській, німецькій та американській пресі. Ініціатором такого найменування стали творча група фільму "Гарет Джонс" і Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка. Символічно, що провулок знаходиться неподалік від Інституту і телевізійної вежі, отже провулок Гарета Джонса буде розташований в районі, пов'язаному з журналістикою.

"Я пройшов через безліч сіл і дванадцять колгоспів. Скрізь я чув плач: "У нас немає хліба. Ми помираємо!". "Передайте в Англію, що ми пухнемо від голоду", – писав Гарет Джонс в одній зі статтей. А 8 травня 1933 року в The Manchester Guardian він написав: "У кожному селі я отримував однакову інформацію, що багато людей помирають від голоду і що четверта-п'ята частина худоби загинула. Одна часто повторювана фраза із сумною монотонністю лунала у моєму мозку: "Всі – опухлі від голоду", і одне слово вбивалося у мою пам'ять у кожній розмові. Це слово було "голод". Ніколи не забуду пухлі животи дітей у хатах, в яких мені довелося заночувати".

Публікації Гарета Джонса намагались знецінити і спростувати іноземні журналісти, лояльні до Радянської влади, зокрема пулітцерівський лауреат Волтер Дюранті. Однак Гарет Джонс продовжував публікувати у світовій пресі свідчення про Голодомор в Україні.

Гарета Джонса було вбито в Манчжурії у 1935 році за нез'ясованих обставин. Встановлені факти щодо смерті Джонса дають підстави стверджувати, що до його смерті причетні радянські спецслужби. Український інститут національної пам'яті присвятив виставку "Люди правди" журналістам та громадським діячам, завдяки яким світ дізнався про трагедію Голодомору, серед яких є і Гарет Джонс.

За мотивами життя журналіста українсько-польська творча група зняла фільм "Гарет Джонс". Відома режисерка Агнешка Голанд розповіла, що історія Гаррета Джонса захопила її, і вона мусить розповісти історію про сміливого журналіста, який кинув виклик сталінському режиму.

Анонс фільму

Прем'єра фільму запланована восени 2019 року. Минулого тижня фільм був представлений на престижному кінофестивалі Берлінале.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: