fbpx
Сьогодні
22:03 18 Лют 2019

Це не жарт: на Марс хочуть відправити клоуна з божевільною перукою і червоним носом

Для першої пілотованої місії на Марс потрібні розумні, незворушні і в хорошій фізичній формі добровольці.

Про це повідомляє The Guardian.

У чиєму "арсеналі" обов'язково повинні бути божевільні перуки, пара різнокольорових черевиків і великий червоний ніс. Ніл Армстронг, вірогідно, від такого почне вертітися у могилі. Але дослідники виявили, що успіх майбутнього польоту на Марс може залежати від того, чи буде на борту клоун.

Як показали дослідження, дотепні жартівники допомагають команді об'єднатися у стресових ситуаціях.

"Це люди, які мають особливу здатність згуртовувати всіх, заповнювати прогалини, коли виникає напруга і добре підвищувати мораль", – сказав антрополог з Університету Флориди Джефрі Джонсон.

"Коли доводиться жити з іншими людьми у замкненому просторі впродовж тривалого часу, як от під час польоту на Марс, напруги не уникнути. Життєво важливо, щоб поруч був хтось, хто допоможе все перебороти. Так астронавти зможуть виконати свою роботу і безпечно подолати дорогу в обидва боки. Це важливо для місії", – додав він.

Джонсон витратив чотири роки на дослідження поведінки команд дослідників у Антарктиді. Він виявив, що велике значення мають клоуни, лідери, "друзяки", оповідачі історій, миротворці і радники, які об'єднують команди і змушують їх працювати разом без проблем.

Вчений виявив, що така соціальна потреба виникала не лише на станції США в Антарктиді, а й на російській, польській, китайській й індійській базах.

"Ці ролі неформальні, вони виникають всередині групи. Але цікава річ в тому, що якщо буде виникне правильна комбінація таких ролей, група досить добре працює. В протилежному випадку все йде шкереберть", – сказав Джонсон.

Опираючись на арктичні дослідження, він почав співпрацювати з NASA над дослідженням, яке повинно дати відповідь, чи повинен бути в складі команди під час місії на Марс комік. Тож антрополог почав спостерігати за чотирма групами астронавтів, які провели у спеціальному центрі симуляції місії в Техасі від 30 до 60 днів.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: