fbpx
Сьогодні
11:51 18 Лют 2019

ПЦУ стане більш "відкритою": дозволять джинси, лавки і службу українською

Новостворена Православна церква України стане відкритою для прихожан. Частина старих і прийнятих правил буде скасована.

Про це пише Обозреватель.

У ПЦУ відійдуть від строгих канонів і будуть лояльно ставитися до дівчат без головних уборів, а також до джинсів. Планують встановити і спеціальні лавки всередині храмів для охочих посидіти під час служби.

"З хустками, наскільки я розумію – це не означає, що буде вказівка, мовляв, всі приходять без них. Тут акцентується увага на тому, що дівчину або жінку ніхто не вижене з храму за те, що вона прийшла без хустки. До неї все одно будуть так само ставитися. Це ж стосується і джинсів ", – розповів диякон ПЦУ Михайло Омелян.

Мова богослужіння може помінятися зі старослов'янської на українську.

"З приєднанням до єдиної церкви нічого не зміниться в віровченні, в богослужінні. Може змінитися тільки мову, тому що будуть не на слов'янському служити, а на українському. Але якщо прихід захоче зберегти слов'янську мову, силою ми не будемо змушувати. Вибирати будуть самостійно ", – пояснив патріарх Філарет.

Ще одне цікаве нововведення – в храмах будуть лавки. На думку митрополита Епіфанія, в ідеї поставити більше лавок для сидіння під час богослужіння немає нічого поганого. Їх можуть розмістити насамперед для інвалідів, хворих або просто літніх людей, яким важко вистояти всю службу.

"В цілому, у нас немає заперечень щодо сидіння в храмі. Є певні періоди богослужіння, коли і священнослужителі сидять, а є періоди, коли потрібно стояти ", – пояснив Епіфаній.

Судячи з усього, ПЦУ направить свої зусилля на те, щоб бути більш зрозумілою українцям. У своїх недавніх інтерв'ю митрополит Епіфаній прямо говорить – церква буде ближче до людей, перш за все молоді. Насправді процес отримання Томосу сильно сфокусував увагу на православної церкви. З іншого боку – не так багато молоді ходить до храмів, на що і звертають увагу в ПЦУ.

Можливо, найближчим часом для якнайшвидшої адаптації церква візьметься за місіонерство і допомогу бідним.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: