fbpx
Сьогодні
12:23 15 Лют 2019

15-16 лютого відбувається З’їзд адвокатів України

Одіозний адвокат Павло Гречківський / Фото: LB.ua

15-16 лютого на Львівщині проходить З'їзд адвокатів України, на яких мають відбутися вибори до Вищої ради правосуддя. 

Cумнозвісний адвокат Павло Гречківський – діючий член ВРП і, як не парадоксально, кандидатура від З'їзду адвокатів України на новий склад цього ж органу. Переконуючи у можливості своєї претензії на конкурс, Гречківський маніпулює юридичними тонкощами, а саме – перейменуванням цього органу. До судової реформи 2016 року він називався Вища рада юстиції, а зараз – Вища рада правосуддя. З такої аргументації глузують навіть колеги по цеху, та закликають з'їзд адвокатів, який збирається 15-16 лютого у Карпатських лісах, не паплюжити своє ім'я та Конституцію, обираючи Гречківського.

Пряма норма ст. 131 Конституції України говорить про те що одна й та ж особа не може обіймати посаду члена ВРП два строки поспіль.

Від цього органу залежить призначення і звільнення усіх суддів в Україні – від судів першої інстанції до Вищого та Антикорупційного. Схоже, місце настільки «тепле», що окремі персони заради нього готові грубо порушити Закон і поставити під ризик легітимність ВРП в цілому.

Крім того, Гречківський – «велика риба» корупційних оборудок, як назвав його генпрокурор Луценко. Адвоката підозрювали в отриманні хабара розміром півмільйона доларів США за "вирішення" у суді комерційних питань приватної фірми, а також у приватизації нерухомого майна у центрі Києва корупційним шляхом, у результаті чого державний і місцевий бюджети втратили майже 4 мільйони доларів США. Втім, справа Гречківського стала «спортивною риболовлею» за принципом «спіймав-сфотографував-відпустив». Справу про шахрайство Гречківського закрили восени 2018-го. Як коментує суддя Лариса Гольник: «Гречківський був виправданий за процесуальними моментами. Не тому, що вдалося довести неправдивість факту корупції, а тому, що були допущені грубі помилки органами досудового розслідування. Тобто зібрані неналежним чином докази. Можливо, ці помилки були й свідомо допущені».

До речі, на посаді члена Вищої ради правосуддя Гречківський відзначився переслідуванням Лариси Гольник, яка відмовилась від хабаря і задокументовала спробу її підкупити у справі мера Полтави Олександра Мамая. Саме він виступив доповідачем у її справі по догані від ВРП. Тим самим він заблокував кар'єру Гольник – його «робота» коштувала їй участі у конкурсі до Антикорупційного суду.

З огляду на все перелічене, у соцмережах незалежні та імениті адвокати закликають З'їзд адвокатів не обирати до ВРП пана Гречківського, а 48 нардепів підписали подання до Конституційного суду щодо незаконності його претензій на членство у цей орган. Ми спитали суддю Ларису Гольник і парламентаря Наталію Веселову щодо цієї ситуації.

«Гречківський – це підрив авторитету до судової влади, ВРП і її подальших дій»

Суддя-викривач Лариса Гольник

Суддя-викривачка Лариса Гольник

Лариса Гольник, суддя Октябрського райсуду м. Полтави, лауреат міжнародної премії від "Blueprint for Free Speech" за "силу і чесність" у боротьбі із корупцією:

– Ми знову бачимо тенденцію – всупереч законодавству та в умовах повної недовіри від суспільства, може відбутися призначення на високу посаду. Чи вдасться Гречківському стати членом ВРП? Побачимо. Але врахуйте, в яких умовах проводиться з'їзд Адвокатів України – не в Києві, де є можливості висвітлення, прозорості та відкритості, а на закритому гірськолижному комплексі на Львівщині. Я думаю, це було зроблено спеціально, щоб обрати таких персон.

Не знаю, чому саме Гречківський став доповідачем по моїй справі, коли вирішувалося, чи завадить дисциплінарна догана від ВРП участі у конкурсі в Антикорупційний суд. Прикра для мене фатальність. Коли я дізналася це, у мене одразу було бажання заявити йому відвід на тій підставі, що він заангажований. Заангажованість в тому, що він не сприймає викривачів корупції. Складається враження, що він себе асоціює з їх жертвами. Я йому не оголосила відвід, бо впевнена, що Вища рада правосуддя його б не задовільнила. Вони б назвали це припущенням і відмовили.

На мою думку, він досить поверхово поставився до моєї справи – свідомо чи несвідомо. Не розібрався у ситуації, не захотів побачити, що я діяла як викривач, а викривача потрібно захищати. Він виписав рішення так, нібито я піддалась просто незрозумілій дискримінації, а не заходам негативного впливу за викриття корупційного злочину.

Що цікаво, окрім неможливості обиратися у ВРП два рази поспіль, є заборона суміщати посади в органах адвокатського самоврядування і бути членом Вищої ради правосуддя. Гречківський є секретарем Ради адвокатів України. Це пряме порушення ще однієї норми.

Можливе призначення Гречківського  – це підрив авторитету до органів судової влади і влади в цілому, ВРП і його подальших дій. Адже ВРП – вищий орган суддівського врядування, туди входять представники всієї юридичної спільноти, до яких повинна бути найбільша довіра. А все відбувається навпаки. У країнах сталої демократії людина, яка б опинилася у такій ситуації, як пан Гречківський, сама би подала у відставку. Або орган, в якому вона працює, усунив би його від посади. Щоб це не кидало тінь на всю структуру.

Лариса Гольник

ВРП – орган, який повинен захищати незалежні суди. Якщо ВРП не здатна захистити суддю від незаконного впливу, то чи буде себе відчувати суддя захищеним від неправомірних дій? Чи буде тоді суддівська система незалежною? Чи можемо ми тоді взагалі говорити про існування судової влади?

«Це спроба узурпації влади в інстанціях, які мають великий вплив на всю судову систему»

Веселова

Народний депутат Наталія Веселова

Наталія Веселова, народний депутат, підписант подання до Конституційного суду з приводу процедури обрання нового складу Вищої ради правосуддя:

– Я сподіваюся, що Конституційний суд швидко розгляне наше подання. І надасть висновки до можливого призначення.

Важливо, щоб судова реформа була дієвою, оздоровила нашу судову систему, а не навпаки – загнала її в кризу і створила ще гірші умови захисту своїх прав. Ми бачимо ситуацію спроби узурпації влади в певних інстанціях, які мають дуже великий вплив на судову систему.

Крім усього вищеназваного (журналіст згадує звинувачення Гречківського у хабарництві та блокування кар'єри судді-викривача корупції), мені відомо, що пан Гречківський через своїх осіб намагається блокувати прийняття закону по адвокатурі. За законопроект №9055, який подав Президент, виступає більшість незалежних адвокатів. Тим часом Гречківський хоче впливати не лише на судову систему, а й на систему адвокатського самоврядування, аби адвокати були підконтрольними Національній раді адвокатів, втратили свою незалежність, а, значить, і свій сенс існування.

Призначення Гречківського у ВРП дискредитує цей орган і гальмує багато процесів – не лише судову реформу. Чому до нас не йдуть іноземні інвестори, і український бізнес тікає за кордон? Не лише через податки – є країни, де вони вищі. Найголовніше – це захист прав у судах. Тут ми поки що виграємо у Росії, але якщо до ВРП та органів адвокатського самоврядування знову прийдуть такі люди, то ми втратимо взагалі можливість захисту прав громадян і юросіб.

В чиїх інтересах діє Гречківський я сказати не можу – оцінку мають дати правоохоронні органи. Куди можуть вивести кінці клубочку мені важко сказати. Але ми бачимо намагання узурпувати владу. М'яч зараз на полі Конституційного суду – чекаємо, що скаже він. Сподіваюся, що в КС є люди, які будуть керуватися не меркантильними міркуваннями, а діяти по совісті і по закону.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: