fbpx
Сьогодні
11:10 15 Лют 2019

Українських спостерігачів-правозахисників депортували з Казахстану

Фото facebook/Людмила Волошина

Двох затриманих у Казахстані українців, які працювали спостерігачами офіційної правозахисної місії Італійської федерації з прав людини – Comitato Italiano Helsinki, депортували з країни вночі 15 лютого.

Ідеться про Людмилу Волошину та Валерія Явтушенка, повідомила "Громадському" медіаекспертка з безпеки журналістів Інституту масової інформації Ірина Земляна.

"Уночі без свідків і допусків адвокатів провели суди. І зараз вони летять до Києва в літаку. Телефони видали безпосередньо при посадці. Депортація", – зазначила Земляна.

Про затримання українців стало відомо 14 лютого.

ІМІ з посиланням на Італійську федерацію з прав людини повідомляла, що Волошину, перебувала в Казахстані з Міжнародною моніторинговою місією, затримали о 17:15 за місцевим часом в Астані у готелі "Комфорт". Волошина встигла подзвонити, але розмову перервали.

Ще одного українського спостерігача Валерія Явтушенка з його адвокатом Толгеном Шаіковим затримали в Астані дорогою в українське консульство.

Представники місії пов'язують затримання Волошиної зі справою казахського судді Маліка Кенжалієва, який розповів їй про те, що його звільнили з посади та тиснуть на нього через вирок, "який був незручний для влади Казахстану".

Представниця ІМІ припустила, що українців могли затримати саме тому, що їм вдалося поспілкуватись з суддею, який виніс виправдальний вирок у політичній справі.

Сама Волошина написала в Facebook: "Казахстане, до зустрічі! Швидкої. 5 років – то ви загнули".

https://www.facebook.com/voloshinaluda/posts/2524411347588995

О 7-й ранку Волошина змогла вийти на зв'язок і повідомити, що їх із Явтушенком депортують за частиною 5 статті 517 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Українців відправили до Києва рейсом КС405. Він очікується в аеропорту "Бориспіль" об 11:30.

Повідомляється також, що рішення суду вже оскаржують адвокати правозахисників.

ДО УВАГИ ЗМІ!!!Прес-релізУкраїнські правозахисники на свободі15 лютого близько 07:00 за місцевим часом в Астані…

Posted by Natalia Panchenko on Thursday, February 14, 2019

Восени 2018 року в Казахстані суд оштрафував українського журналіста Олександра Гороховського за "незаконну трудову діяльність". Його затримали 15 вересня в одному з готелів Уральська, куди він приїхав як спікер на тренінг із фактчекінгу.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: