fbpx
Сьогодні
09:50 14 Лют 2019

Манафорт свідомо брехав слідчим, - суд

Пол Манафорт, колишній політтехнолог Партії регіонів і колишній глава виборчого штабу Дональда Трампа, порушив умови угоди з командою спецпрокурора Роберта Мюллера і кілька разів дав слідчим завідомо неправдиві свідчення щодо ключових епізодів, які фігурують в "російському розслідуванні".

Про це йдеться у винесеній в середу постанові Емі Берман Джексон, судді округу Колумбія, пише Голос Америки.

Суддя Берман Джексон, яка очолює процес у справі Манафорта у вашингтонському суді, визнала переконливими докази фактів лжесвідчень, зроблених колишнім главою штабу Трампа. Суддя погодилася з обвинуваченням, що Манафорт навмисно збрехав як мінімум в трьох випадках, включаючи спілкування з його колишнім бізнес-партнером, російсько-українським політконсультантом Костянтином Килимником.

Конкретно, Манафорт збрехав слідчим, відповідаючи на питання про те, чи передавав він Килимнику дані соцопитувань, зроблених штабом Трампа, а також з приводу обговорення з Килимником так званого "плану мирного врегулювання в Україні".

План, зокрема, передбачав зняття санкцій проти Росії – це рішення явно було б на користь режиму Путіна. Спецпрокурор підозрює Килимника у зв'язках з російськими спецслужбами. Килимник заперечує ці звинувачення.

Суддя визнала Манафорта невинним в тому, що він навмисно збрехав, відповідаючи ще на два питання слідчих. Один з них стосувався ролі Килимника в сприянні перешкоджанню правосуддю, інший – контактів Манафорта з членами адміністрації Трампа.

Згідно з протоколами суду, опублікованими минулого тижня, команда Мюллера вважає, що ці лжесвідчення стосуються ключових моментів розслідування можливої ​​змови співробітників штабу Трампа з Кремлем. Дональд Трамп і російська влада заперечують факт змови.

Майкл Зелдін, колишній федеральний прокурор, в бесіді з Reuters висловив припущення, що Манафорт вирішив дати неправдиві свідчення в надії на подальше президентське помилування. Про це ж говорили прокурори з команди Мюллера в суді минулого тижня.

Після порушення угоди з правосуддям, Манафорту можуть винести суворий вирок в суді Вірджинії, де проходить ще один судовий процес за звинуваченнями у фінансових злочинах і відмиванні грошей.

У серпні присяжні визнали Пола Манафорта винним за декількома пунктами, включаючи несплату податків на 16 млн доларів, які він отримав за політичні консультації для уряду Віктора Януковича в Україні.

У будь-якому випадку, рішення судді майже напевно ставить хрест на можливості того, що Манафорта засудять до невеликого терміну. У разі порушення умов угоди прокуратура має право вимагати суворого вироку для обвинуваченого. За словами експертів, 69-річного Манафорта можуть засудити до 10 років позбавлення волі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: