fbpx
Сьогодні
16:29 11 Лют 2019

Затримання активістів у Києві: адвокат повідомив деталі та плани щодо закриття справи

Адвокат Масі Найєм повідомив деталі затримання активістів у суботу 9 лютого у Києві на Контрактовій площі, а також сутичок біля райвідділку.

Про це він заявив на прес-конференції "Незаконне затримання, побиття і грабіж поліцією учасників акції "Хто замовив Катю Гандзюк?", передає РБК-Україна.

Найєм заявив, що речі активістів вилучили не на підставі протоколів обшуку, а газові балончики були вилучені без відповідних документів.

"Потім розпочався конфлікт. Коли ми спустились вниз після обговорення моменту повернення речей з начальником відділку, активісти вже лежали обличчям до підлоги. Жодних протоколів складено не було", – розказав він.

Найєм також роз'яснив момент із нібито захватом будівлі.

"Те, що я бачив в протоколах, які складались, але не були вручені..Те, що бачив я, не можна назвати захопленням. Якби вони хотіли захопити, вони б не стояли в фойє, а пройшли далі. Хлопці не мали наміру захопити будівлю. Згідно КПК, захоплення будівлі передбачає умисел, вчинення умисних дій з цією метою. Не було у хлопців мети використовувати цю будівлю з якимось умислом", – повідомив він.

При цьому адвокат Віктор Мороз не виключає, що справу проти побитих активістів 9 лютого в Києві закриють через відсутність складу злочину.

За його словами, начальник поліції Києва Андрій Крищенко подає інформацію про дії правоохоронців у вигідному для себе світлі.

"Те, що Крищенко вчора зачитував на брифінгу, це інформаційно-аналітична довідка. Його вибачення за крик ("Лягай, Бандера!", – ред.) – це ніщо. Підозри активістам не вручено. Крищенко спотворює інформацію і надає її у вигідному для себе світлі", – зазначив Мороз.

Він додав, що відомості щодо побиття активістів внесено до ЄРДР. На сьогодні зареєстровано кримінальне провадження відносно активістів за двома статтями Кримінального кодексу: 296 ("хуліганство") і 345 ("погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу").

"Я думаю, що справу закриють через відсутність складу злочину. Загалом 22 особи було затримано, у провадженні фігурують 20 невстановлених осіб", – підкреслив він.

9 лютого активістів "Хто замовив Катю Гандзюк?" забрали до поліцейського відділку із зустрічі Тимошенко з виборцями.

Повідомлялося, що поліція забрала особисті речі та побила активістів.

Пізніше стало відомо, що Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом перевищення повноважень співробітниками поліції під час акції під Подільським райвідділом.

Крім того, активіст Роман Сініцин пояснив, чому в учасників акції були ножі й балончики.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: