fbpx
Сьогодні
10:40 11 Лют 2019

У Вінницькій області придбали пересувну екологічну лабораторію

У Вінницькій області придбали спеціалізований автомобіль-лабораторію марки Reno Dokker для контролю чистоти повітря і води.

Для вдосконалення інструментально-лабораторного контролю довкілля також закупили засоби вимірювальної техніки: портативний фотометр Palintest 7500, нагрівач проб Palintest на 12 відділень, портативний оксиметр Oxi 3310, пробовідбірники для ґрунтів та води, автомобільний холодильник для перевезення проб, передає lada.fm.


«Торік ми часто отримували скарги з селища Тростянець на роботу одного з промислових підприємств, – говорить Андрій Гижко. – Необхідно було проводити дослідження, щоб чітко визначити, чи справді є вина підприємства, чи забруднення відбувається природнім шляхом, також поставало питання достовірності проведених аналізів проб води».
Обладнання придбали коштом обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в 2018 році для підвищення ефективності здійснення контролю Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області відповідно вимог природоохоронного законодавства, а також з метою оперативного реагування та проведення експрес-аналізів у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

За словами начальника Держекоінспекції у Вінницькій області Юрія Дубового, прилади було придбано шляхом тендерної процедури через систему ProZorro. «Перше випробування мобільної лабораторії відбулось у селищі Тростянець, де було проведено експрес-аналіз води, – розповідає вона. – Обладнання надає можливість відбирати проби стічної і поверхневих вод, ґрунтів та атмосферного повітря від стаціонарних джерел, для дослідження води можна одразу зробити експрес-аналіз, натомість дослідження атмосферного повітря та ґрунтів проводиться після відбору проб у лабораторних умовах, що обумовлено додатковими процедурами та дотриманням відповідних часових параметрів».

Мобільна лабораторія, яка обійшлася у 890 тис. гривень, надає можливість проведення експрес-аналізів водних об'єктів. Їх у області налічується 5700, з яких 3500 знаходяться поза межами населених пунктів та потребують особливої уваги.

Протягом 2018 року Державною екологічною інспекцією у Вінницькій області перевірено 684 об'єкта. За порушення чинного законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища складено 1 379 протоколів, до адміністративної відповідальності притягнуто 1 340 осіб. За інформацією Інспекції у Вінницькій області, сума накладених штрафів складає 416 851 грн., стягнутих – 400 112 грн. (з урахуванням минулих років). Крім цього, 121 протокол передано для розгляду до суду. За збитки, заподіяні державі порушенням природоохоронного законодавства, пред'явлено 344 претензії на загальну суму 4 484 706 грн., стягнуто 313 претензій на суму 3 441 479 грн.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: