fbpx
Сьогодні
10:05 11 Лют 2019

Moody's підвищило суверенний рейтинг Росії до інвестиційного

Міжнародне рейтингове агентство Moody's в п'ятницю підвищило суверенний кредитний рейтинг Росії.

Рейтинг, що оцінює платоспроможність уряду РФ за боргами в іноземній валюті, після чотирьох років «сміттєвого» статусу переміщений на нижній щабель «інвестиційної» категорії – Baa3, cо «стабільним» прогнозом.

Суверенний рейтинг України як позичальника, гірше  від нашого північного сусіда на 6 позицій(Caa1 ) і знаходиться в "сміттєвій" категорії. Це означає, що інституційним інвесторам не рекомендується позичати Україні, що у свою чергу призводить до надмірної дорожнечі українського боргу.   Для підвищення рейтингу, що дасть можливість дешевше залучати кредити, рейтингові агентства рекомендують продовжувати реформи та співпрацю з МВФ яке дає кредити під значно нижчі за ринкові відсотки.

Уразливість Росії як суверенного позичальника «істотно знизилася», відзначає в релізі агентство, яке першим з «великої трійки» знизило рейтинги Росії в 2015 році і утримувало їх на спекулятивному рівні найдовше.

Хоча з великою ймовірністю конгрес США в найближчі місяці прийме нові санкції і заборонить американським інвесторам купувати російський держборг, а також бонди банків і держкомпаній, вплив цих заходів на кредитоспроможність безпосередньо уряду РФ буде «обмеженим» через значного обсягу накопичених державою резервів і скорочення зовнішніх позик, вважає Moody's.

Валютні резерви ЦБ покривають 80% боргу перед зарубіжними кредиторами, включаючи як безпосередньо зобов'язання держави, так і корпоративні борги, а також прямі інвестиції, констатує агентство. У 2014 році, коли був введений перший раунд санкцій, а рейтинги РФ були знижені, цей показник становив лише 57%.
Хоча відтік капіталу в минулому році різко зріс, в тому числі за рахунок необхідності гасити зовнішні позики, він був з лишком покритий припливом валюти в економіку: профіцит платіжного балансу досяг 115 млрд доларів, або 7% ВВП.

До того ж, в іноземній валюті номіновано лише третину зобов'язань уряду, тоді як основна частина припадає на рублевий борг (ОФЗ).

Для подальшого підвищення рейтингу Росії потрібно ще більше збільшити валютні резерви, «уникати дій, який можуть суттєво загострити геополітичні тертя», а також вжити реформи, націлені на економічне зростання, говориться в релізі.

Повернути рейтинг назад в «сміттєву категорію» може істотне погіршення державних фінансів, яке знизить здатність уряду абсорбувати новий нафтовий шок, а також більш жорсткі, ніж очікується, санкції, які суттєво ускладнять погашення і обслуговування зовнішнього боргу, попереджає Moody's.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: