fbpx
Сьогодні
21:51 07 Лют 2019

У Раді зареєстрували законопроект про заборону виробництва хутра

Фото ХутроOFF

У четвер, 7 лютого, 36 народних депутатів на чолі з Андрієм Помазановим зареєстрували в парламенті законопроект про заборону виробництва хутра в Україні.

Відповідний документ є відгуком на запит чисельної громадськості, яка підтримала відповідну петицію, ініційовану ГО «Єдина планета», на офіційному веб-сайті Верховної Ради України. Проект передбачає внесення змін до законодавства про охорону навколишнього природного середовища, про захист тварин від жорстокого поводження, про оцінку впливу на довкілля тощо.

Прогресивний законопроект авторства Андрія Помазанова, розроблений за сприяння ГО «Єдина планета», дістав підтримку народних депутатів різних парламентських фракцій, що поділяють занепокоєння згубним впливом хутрових ферм на здоров'я українців та довкілля.

«Хутрове виробництво є шкідливим для природного середовища та сприяє кліматичним змінам. Такі ферми забруднюють водойми, ґрунти та повітря, від чого потерпають мешканці навколишніх населених пунктів, – зазначає основний автор законопроекту Андрій Помазанов. – Виробництво також є прикладом невиправданої жорстокості до тварин».

закон про заборону виробництва хутра

ХутроOFF

За його словами, через заборону хутрових ферм у 14-ти країнах Європи розпочалося їхнє масове переміщення до України, яке слід негайно зупинити.

«Розробка та подання відповідного законопроекту стали можливими після того, як наша петиція про заборону хутрового виробництва набрала рекордну кількість голосів на сайті парламенту. Нас підтримали 27 500 українців, які пізніше неодноразово виходили з нами під стіни Парламенту для привернення уваги народних депутатів до такої проблеми. І нас почули – першим з парламентарів, які відреагували на запит суспільства, став Андрій Помазанов, згодом долучилися й інші депутати», – повідомив Павло Вишебаба, координатор кампанії ХутроOFF за заборону виробництва хутра в Україні, яку проводить ГО «Єдина планета».

У разі ухвалення законопроекту Парламентом, хутрове виробництво в Україні буде заборонено з 1 січня 2025 року, а до цього моменту вимоги до утримання хутрових тварин передбачатимуть створення для них умов, максимально близьких до природних, як то доступ до ґрунтів та водойм. Обов'язковим стане й ліцензування суб'єктів господарської діяльності, напрямком діяльності яких є хутрове виробництво, з метою посилення контролю за їхньою діяльністю, допоки вона не заборонена в Україні.

Окрім того, проектом пропонується внесення змін до Кримінального Кодексу України, що передбачають відповідальність у вигляді позбавлення волі від 2 до 5 років за провадження підприємницької діяльності з розведення, вирощування та утримання хутрових тварин, а у разі, якщо це спричинило шкоду здоров'ю або загибель людей, екологічне забруднення значних територій або інші тяжкі наслідки, – від п'яти до десяти років.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: