fbpx
Сьогодні
09:33 06 Лют 2019

Вакарчук звернувся до президента та депутатів

Український музикант, лідер групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук закликав президента України Петра Порошенка і Верховну Раду України прийняти найближчим часом проект Виборчого кодексу України під №3112-1.

"Шановний пане президенте! Шановні пані та панове народні депутати! Прийміть закон №3112-1 до виборів президента! Зробіть так, щоб вибори в парламент восени 2019 пройшли за новою системою відкритих виборчих списків. Зробіть те, що обіцяли! Виконайте вашу історичну місію. Побудуйте міст між минулим і майбутнім", – сказано в зверненні, опублікованому на"УП".

На думку Вакарчука, на шляху до остаточного ухвалення закону лежать не поправки або юридичні зауваження, так як їх можна обробити досить швидко; причина зволікання – страх старої системи перед справжніми змінами.

"Просто візьміть і зробіть! Віра в Україні повинна бути підкріплена реальними справами. Це буде відповідально. Це буде чесно. Це буде по-новому!" – заявив музикант.

Вакарчук упевнений, що новий виборчий закон дійсно стане антидотом – "від корупції і від токсину старої політичної культури".

"Вибори до парламенту за відкритими партійними списками були обіцяні фракціями коаліції в їх коаліційній угоді. Є такий пункт і в передвиборчій програмі 2014 чинного президента. Однак обіцянка залишається невиконаною", – нагадав музикант.

"Така система дає більше шансів потрапити в парламент політикам нової якості, тим самим людям майбутнього – у них немає великих ресурсів, але є чесне ім'я, професіоналізм, чітка ідеологія і залізні принципи", – резюмував Вакарчук.

Також він схематично описав суть нової системи:

  • "Мажоритарка скасовується як така.
  • Замість 225 "мажоритарних" округів формуються 27 регіональних, кордони яких в основному збігаються з межами областей.
  • Висувати кандидатів мають право тільки партії.
  • Для участі у виборах партія формує загальнонаціональний список і обов'язково розподіляє всіх кандидатів з нього по регіональними списками. При цьому один кандидат може бути включений тільки в один регіональний список.
  • У кожному регіоні партія повинна висунути мінімум п'ять кандидатів.
  • Виборець, прийшовши на дільницю, отримує бюлетень, куди вписує номер партії і окремо – кандидата, якого підтримує найбільше.
  • У парламент проходять кандидати від тих партій, які набрали прохідний бар'єр сумарно по всій країні ".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: