fbpx
Сьогодні
17:05 06 Лют 2019

Майже 70% українців особисто не знайомі з переселенцями, - опитування

68,7% українців не мають переселенців серед родичів і знайомих. 58,3% опитаних готові приймати переселенців з окупованих територій як своїх сусідів, 34% як колег і як близьких друзів, 13% – як керівника на роботі, менше 10% – як людей, які можуть займати державні посади. 

Такі підсумки соцопитування Інституту соціології Національної академії наук України «Українське суспільство» щодо ставлення до внутрішньо-переміщених осіб у 2018 році презентували на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Готовність приймати переселенців як своїх сусідів, колег тощо найбільше корелює з рівнем освіти респондентів (чим вища освіта, тим менша дистанційованість). Чинник рідної мови не має вирішального впливу.

Олександра Дворецька, виконавча директорка благодійного фонду «Восток-SOS», зазначила, що на готовність прийняти переселенців як членів громади суттєво впливає розуміння їхньої життєвої ситуації (найбільша – поблизу зони бойових дій, де люди живуть у схожих умовах), а також рівень закритості громади (найпростіша інтеграція– у великих містах на зразок Києва, де дуже багато приїжджих).

Найбільше переселенців, яких респонденти знають особисто, проживають у підконтрольних Україні районах Донецької та Луганської областей – майже вдвічі більше, ніж у інших регіонах; також в цілому на Сході та у Центрі. Перебувають за межами України близько 1,3%, це менше, ніж у 2015 році.

Результати дослідження свідчать, що більшість людей не сприймають приїзд переселенців як загрозу. Серед проблем, яких «люди побоюються найбільше», «наплив біженців, переселенців і приїжджих» згадали 12,3% респондентів (у 2015 році – 15,1%). Для порівняння, підвищення цін згадали 74,3% респондентів, безробіття – 57,8%.

«Чим ближче до зони конфлікту і чим більше там переселенців – тим менше вони бояться напливу біженців», – зазначила Катерина Іващенко, науковий співробітник Інституту соціології Національної академії наук України.

На думку опитаних громадян, топ-3 проблеми переселенців – неможливість повернутися додому у разі потреби (33,8%), знайти офіційну постійну роботу (29,3%) та можливість підтримувати контакт із рідними, які залишилися на окупованій території (23,7%).

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: