fbpx
Сьогодні
15:22 04 Лют 2019

Кожна п’ята смерть від раку спричинена курінням, - експерти

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день з боротьби проти раку.

21% усіх смертей від раку в Україні спричинені курінням. Водночас найбільше потерпають чоловіки  – серед них споживання тютюну викликає 36% смертей від раку. Це зумовлено тим, що рівень поширеності куріння серед чоловіків в Україні значно вищий, у порівнянні з жінками: 36% і 7% відповідно.

«Споживання тютюну та вплив тютюнового диму на некурців є одним з головних факторів ризику розвитку злоякісних новоутворень. Тютюновий дим містить щонайменше 250 небезпечних хімічних речовин, 50 з яких є канцерогенами. Подальше виконання Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну призведе до  зменшення  споживання тютюну,  тобто є дієвим інструментом зниження захворюваності на рак», – розповіла Наталія Король, фахівець із неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні на прес-конференції, яка відбулася в інформаційному агентстві УНІАН.

Впродовж останніх років з'явились нові загрози, які стоять на шляху зменшення поширеності куріння – реклама сигарет і тютюну в магазинах і кіосках.

«Те, що сигарети в Україні рекламують у кожному магазині і кіоску є однією з причин дитячого куріння. Куріння у дитячому віці підвищує ризик раку легень, захворювань дихальної системи, хвороб серця у дорослому віці. Крім того вже у підлітковому віці можуть проявлятися перші симптоми цих хвороб. Тому народним обранцям варто якнайшвидше прийняти законопроект №4030а про заборону викладки сигарет», – наголосила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

Відмова від куріння та уникнення пасивного куріння – це перші дві рекомендації Європейського кодексу із боротьби проти раку.

«Якщо виконувати рекомендації щодо здорового способу життя, зазначені у Європейському кодексі проти раку, то можна зменшити ризик виникнення онкологічних хвороб майже на 50%. Серед ключових порад – відмова від шкідливих звичок, фізична активність, правильне харчування, уникнення надмірного перебування на сонці, вчасний скринінг», – розповіла Оксана Тотовицька, амбасадор Європейського кодексу із боротьби проти раку, фахівець ГО «Життя».

паління

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал вTelegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: