fbpx
Сьогодні
09:11 03 Лют 2019

Мадуро хоче провести дострокові вибори парламенту Венесуели

Президент Венесуели Ніколас Мадуро, замість оголошення президентських перевиборів, чого вимагають європейські країни, запропонував провести дострокові вибори парламенту, який очолює опозиційний лідер Хуан Гуайдо.

Про це він оголосив під час виступу перед своїми прибічниками, передає DW.

"…Мадуро у суботу, 2 лютого, запропонував провести цього року дострокові вибори до парламенту країни – Національної асамблеї", – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, чи підтримати цю пропозицію, має вирішити Національна конституційна асамблея (установчі збори). Вибори до Національної асамблеї мали би відбутися у 2020 році.

Цю пропозицію Мадуро висунув напередодні дедлайну, який низка європейських країн, поставила йому для оголошення у країні нових президентських виборів. В іншому випадку у суботу, 3 лютого, вони пообіцяли визнати президентом Венесуели опозиційного лідера, голову Національної асамблеї Хауна Гуайдо.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе "виконувачем обов'язків президента". США визнали Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели і посилили список санкцій і тиск на президента Ніколаса Мадуро.

Про підтримку Гуайдо заявили також ЄС, Канада, Ізраїль, Гватемала, Бразилія, Аргентина, Перу, Чилі, Парагвай, Гондурас, Коста-Ріка, Панама, Болівія та інші країни.

У той же час в РФ визнали Ніколаса Мадуро законним главою держави. До такої позиції також приєднався президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган, а також президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Ніколас Мадуро заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

У країні почалися протести.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: