fbpx
Сьогодні
Фото 09:11 01 Лют 2019

У Єгипті завершили багаторічну реставрацію гробниці Тутанхамона

У Єгипті завершено 9-річний проект з відновлення усипальниці легендарного фараона Тутанхамона.

Про це повідомляє ВВС.

Відновленням гробниці займалися експерти з Інституту збереження предметів мистецтва Гетті. Вони повинні були видалити подряпини та потертості з настінних малюнків, що утворилися в результаті візитів в гробницю.

Настінні малюнки страждали від вологості, пилу та вуглекислого газу через численних туристів.

Зараз в гробниці встановлена нова вентиляційна система, яка повинна зменшити негативний вплив з боку туристів на стародавні малюнки.

Аби відвідувачі не торкалися малюнків, встановлені нові бар'єри. Також переробили оглядовий майданчик і систему освітлення, що дасть можливість туристам краще оглядати інтер'єр гробниці і розуміти її історичне та культурне значення.

"Ми хотіли створити надійну систему, яка встояла б перед щоденним напливом відвідувачів і водночас мінімально впливала на самі археологічні експонати", – розповіла Reuters експерт інституту Сара Лардіоніс.

Усипальницю Тутанхамона знайшли у 1922 році британські дослідники Говард Картер і Джордж Герберт, він же граф Карнарвон.

Гробницю знайшли в Долині царів. Скеляста ущелина на західному березі Нілу неподалік від столиці Давнього Єгипту міста Фіви (нині Луксор) в XVI-XI століттях до нашої ери стало місцем спочинку 63 правителів, від Тутмоса I до Рамзеса X.

Це єдине поховання, що відноситься до епохи Нового царства (1550 – 1069 до н. е.), яке знайшли практично цілим, і його вміст дозволив вченим пролити світло на похоронні звичаї фараонів, а також мистецтво і технології того періоду.

Гробниця Тутанхамона Гробниця Тутанхамона Гробниця Тутанхамона Гробниця Тутанхамона Гробниця Тутанхамона Гробниця Тутанхамона

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Фото

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: