fbpx
Сьогодні
14:57 01 Лют 2019

Стало відомо, скільки Україна втратила через блокаду Керченської протоки

Через блокаду Росією Азовського моря Україна втратила 10 млрд грн 

Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

"Це величезна сума, цифра наближається до позначки 10 млрд грн, якщо брати в сукупності і державні підприємства, і Адміністрацію морських портів України, і вплив на регіон. Ми завжди до цього серйозно ставилися, починаючи від будівництва Керченського мосту", – сказав він.

За словами Омеляна, блокада кораблів – політичний інструмент президента РФ Володимира Путіна, який хотів закрити Керченську протоку і акваторію Азовського моря.

При цьому міністр додав, що зараз спостерігається поліпшення ситуації з проходом суден Керченською протокою, тоді як раніше суду очікували в черзі по кілька діб.

У квітні 2018 року російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. В цілому РФ затримала сотні іноземних судів, які слідували в українські порти. Крім того, Росія збільшила чисельність своїх надводних сил в Азовському морі.

Європейський парламент 25 жовтня ухвалив резолюцію, в якій висловив стурбованість порушенням Росією міжнародного права в Азовському морі. У документі засуджується надмірна активність РФ по перевірці комерційних судів в акваторії Азовського моря – як українських, так і третіх країн, в тому числі йдуть під прапорами держав ЄС.

Ситуація ускладнилася після того, як 25 листопада РФ захопила в Чорному морі 24 українських моряка.

В кінці листопада Росія обмежувала рух через Керченську протоку, в зв'язку з чим українські порти Маріуполь і Бердянськ були фактично заблоковані для заходу і виходу суден.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: