fbpx
Сьогодні
21:05 01 Лют 2019

НАТО звинуватило Росію у зриві "ракетного договору"

Фото Reuters

НАТО звинуватило Росію у послідовному порушенні Договору про обмеження ракет малої та середньої дальності (ДРМСД), що призвело до призупинення США власної участі в цій угоді.

Відповідна заява оприлюднена на сайті Альянсу.

«Сполучені Штати припиняють свої зобов'язання за ДРМСД у відповідь на порушення Договору Росією і надають передбачене регламентом письмове попередження стороні договору за шість місяців, відповідно до статті ДРМСД. США здійснили такий крок у відповідь на значні ризики для євроатлантичної безпеки, спричинені діями Росії з випробування, виробництва та розміщення крилатих ракет наземного базування 9M729. Союзники (по НАТО) повністю підтримують такі дії», – йдеться у заяві.

При цьому в заяві НАТО нагадує, що після близько шести років контактів з Росією з боку США та союзників, НАТО заявило про те, що Росія розробила та розмістила на місцевості ракетну систему 9M729, яка порушує ДРМСД, а також несе велику загрозу євроатлантичній безпеці. Союзники по НАТО підтримують висновки США про те, що Росія фізично порушує власні зобов'язання щодо ДРМСД та закликають Росію терміново повернутися до повного і такого, що піддається перевіркам, дотримання Договору.

З моменту цієї заяви США та інші союзники по Альянсу залишалися відкритими до діалогу і входили в контакт з Росією щодо її порушень, включаючи засідання Ради НАТО – Росія 25 січня 2019 року. Союзники по НАТО висловлюють жаль, що Росія продовжує заперечувати звинувачення у порушенні ДРМСД, відмовляється надавати належну відповідь і не здійснює явні кроки з повернення до повного та контрольованого виконання Договору. Таке ставлення, за оцінкою НАТО, є частиною ширшої тенденції у поведінці Росії останніми роками.

НАТО зазначає – якщо Росія не поважатиме власні зобов'язання щодо ДРМСД шляхом контрольованого знищення всіх ракетних систем 9M729 і не повернеться таким чином до повного та контрольованого виконання Договору до того, як вихід з нього США набуде чинності, саме Росія нестиме одноосібну відповідальність за припинення дії цього Договору.

НАТО продовжує уважно вивчати вплив на безпеку російських ракет середньої дальності та буде надалі здійснювати кроки, які є необхідними для забезпечення надійності та ефективності спроможностей Альянсу до оборони та стримування, в інтересах колективної оборони.

«Союзники твердо віддані збереженню ефективного міжнародного контролю над озброєнням, роззброєнню та нерозповсюдженню. Ми будемо продовжувати надавати підтримку зусиллям з підтримання та подальшого зміцнення контролю над озброєннями, роззброєння та нерозповсюдження, як ключових елементів євроатлантичної безпеки, враховуючи поточне становище з безпеки», – йдеться у заяві Північноатлантичного Альянсу.

НАТО окремо наголосило на тому, що налаштоване на підтримання конструктивних відносин з Росією, коли дії Росії зроблять це можливим.

«Ми закликаємо Росію використати шість місяців, що залишаються, для повернення до повного та такого, що піддається перевірці, дотримання ДРМСД», – наголошується у заяві НАТО.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: