fbpx
Сьогодні
11:36 29 Січ 2019

Україна покращила позиції в антикорупційному рейтингу та обійшла Росію

За підсумками 2018 року Україна піднялася на 10 позицій в рейтингу "Індекс сприйняття корупції" від  Transparency International.

Про це повідомляє сайт організації.

Так, за результатами 2017 року Україна посідала 130 місце зі 180 країн, а за результатами 2018 року – піднялась уже на 120 місце, покращивши показник із 30 до 32 балів за 100-бальною шкалою.

При цьому Україна спромоглася обійти в цьому рейтингу Росію, яка посіла 138 місце з 28 балами.

Втім, решта сусідів України мають значно кращі показники: Польща – 60, Словаччина – 50, Румунія – 47, Угорщина – 46, Білорусь – 44, Молдова – 33 бали.

Виконавчий директор Transparency International в Україні Андрій Боровик заявив, що український результат "не відповідає задекларованим нашою країною прагненням до швидкої євроінтеграції, реформ та очищення від корупції всіх сфер життя".

"Якщо ситуація з корупцією в Україні продовжить змінюватися такими темпами, то наздоганяти ту ж таки Польщу доведеться не одне десятиліття. Влада повинна, а громадянське суспільство давно готове подвоїти зусилля на цьому шляху", – наголосив Боровик.

В організації пояснили зростання показників України, зокрема, оцінкою ситуації з боку бізнесу та відзначили позитивний вплив запровадження процедури автоматичного відшкодування податку на додану вартість, розширення сфер роботи систем ProZorro і ProZorro.Продажі, а також діяльності інституту бізнес-омбудсмена.

Крім того, організація відзначає часткове виконання рекомендацій щодо створення Антикорупційного суду: Україна ухвалила відповідне законодавство, проте повноцінний запуск суду перенесено на 2019 рік.

Водночас у Transparency International зауважили, що більшість рекомендацій організації були проігноровані владою.

Так, Україна не виконала рекомендації підвищити роль громадськості у процесі перевірки кандидатів на посади суддів.

"Громадська рада доброчесності неодноразово опинялася в ситуації, коли Вища кваліфікаційна комісія суддів ігнорувала її висновки щодо претендентів", – заявляє організація.

Крім того, детективи НАБУ так і не отримали права на власну "прослушку", а зміни до законодавства ускладнили проведення експертиз у кримінальних провадженнях. В організації також зазначили, що замість припинити неконструктивне публічне протистояння правоохоронні органи його загострили.

Transparency International відзначила і тиск на активістів і журналістів, згадавши як приклад убивство Катерини Гандзюк.

Дослідники корупції додали, що СБУ та Нацполіція так і не позбулися функції боротьби з економічними злочинами, тому тиск з боку цих структур на бізнес залишається вагомим. При цьому служби фінансових розслідувань наразі не створено.

"Одним з головних стримуючих факторів антикорупційного поступу досі залишається брак політичної волі", – підсумували в Transparency International.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: