fbpx
Сьогодні
13:31 29 Січ 2019

Компенсація за анексію Криму: Верховний суд дозволив арештувати акції банків Росії

Суд дав дозвіл на виконання рішення Гаазького арбітражу

Верховний суд України дозволив заарештувати акції російських банків для стягнення компенсації за анексію Криму та "націоналізовані активи". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інформацію суду.

Повідомляється, що в липні 2018 року 18 юридичних осіб та одна фізична особа (екс-власники "ПриватБанку" і пов'язані з ними компанії) попросили Апеляційний суд Києва визнати і дозволити виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі (Нідерланди) від 2 травня 2018 року по справі про стягнення з Російської Федерації компенсації за активи в окупованому Криму. У заяві стверджувалося, що на території України є майно боржника. Заявник просив накласти арешт на іменні акції "Сбербанку", "Промінвестбанку" і "ВТБ банку".

Постановою від 5 вересня Апеляційний суд Києва задовольнив заяву про забезпечення позову, а постановою від 25 вересня – заяву про визнання та дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду. Зазначимо, згідно з цим рішенням стягненню підлягає сума близько 140 млн доларів.

Верховний суд, діючи як суд апеляційної інстанції розглянув скарги і постановив залишити в силі рішення Апеляційного суду Києва від 25 вересня. У той же час скаргу на ухвалу про забезпечення позову задоволено частково. Остаточне рішення буде опубліковано 1 лютого.

В травні 2018 року Третейський суд в Гаазі постановив, що Росія має компенсувати українським інвесторам Приватбанку 159 млн доларів за анексію Криму.

За твердженням Лани Зеркаль, цей прецедент є надзвичайно важливим для України, адже Гаазький арбітраж найближчим часом має завершити розгляд подібних позовів щодо дії Росії в Криму від "Нафтогазу", "Ощадбанку", "Укрнафти" та "Приватбанку".

"Нам відомо, що коло компаній, які готують аналогічні позови, стає все більшим. Заохочую усі компанії, які втратили майно в Криму, активно боротися за компенсацію втрат", – повідомила пані Зеркаль.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: