fbpx
Сьогодні
12:11 28 Січ 2019

"Фейки та силові акції": Комітет виборців розповів про загрози з боку РФ під час виборів

Ключовими загрозами російського втручання під час виборів президента України є інформаційний вплив і технології силового характеру.

Про це заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель під час шотландсько-українського круглого столу з питань виборів і протидії російській дезінформації.

При цьому інформаційне втручання РФ найбільше проявляється у поширенні російського аналогового телебачення у прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей. Крім того, багато українців мають доступ до російських каналів через супутникове мовлення.

За даними КВУ, російські пропагандисти наразі нарощують частку пропаганди, пов'язаної з виборами в Україні.

Також у КВУ попереджають про ймовірні інформаційні провокації – підроблення сторінок обласних і районних організацій політичних партій і кандидатів для вкидань дезинформації у переддень виборів.

"Практика застосування такої технології на виборах в ОТГ показала, що поширення інформації з фейкових сторінок може мати значний резонанс серед ЗМІ та виборців", – йдеться у повідомленні.

Крім того, у КВУ попередили про ризик фінансової підтримки українських кандидатів з боку громадян та компаній, пов'язаних із РФ.

У комітеті зазначають, що під час загальнонаціональних кампаній понад 50% витрачених політиками коштів є тіньовими фінансовими ресурсами.

"На сьогодні низка журналістських розслідувань вказують на ймовірність підтримки окремих українських ЗМІ, що виконують функції "партійних телеканалів", з боку російських компаній", – застерігають у Комітеті.

Ще один різновид російської загрози – спроби захоплення виборчих дільниць і повідомлення про замінування, як це було на виборах до ОТГ.

"КВУ занепокоєний використанням низки технологій силового характеру (псевдозамінування, спроби захоплення виборчих дільниць) під час виборів до ОТГ та у міжвиборчий період впродовж 2018 року", – наголосили в КВУ.

Там звертають увагу представників правоохоронних органів та спецслужб на потребу посиленого захисту виборчих дільниць, систем передачі даних та необхідності охорони суб'єктів виборчого процесу.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: