fbpx
Сьогодні
17:55 26 Січ 2019

Єгипет цьогоріч отримає нову столицю

Фото AFР

Абдель-Фаттах аль-Сісі, президент Єгипту, вирішив перенести столицю з Каїра. Поки вона порожня, безіменна, а вхід і вихід звідти жорстко контролюється владою.

На території нового проекту, за 49 км від Каїра, розташована мечеть Фаттах аль-Алєєм. 18 січня групу спеціально відібраних студентів з Каїрського університету запросили туди на першу п'ятничну молитву, пише the Economist.

Не вперше в історії країни столицю переносять в інше місце. Каїр став столицею країни в 969 році.

У 2016 почалося будівництво нової столиці, офіційна причина — розвантажити Каїр, який став перенаселеним.

Зараз населення цього найбільшого близькосхідного міста сягає 10 мільйонів, а разом передмістями перевищує 25 мільйонів. До 2050 року, стверджують дослідники, перевищить 40 млн.

Очікується, що люди будуть поступово переїжджати до нової столиці вже у 2019 році.

Її спорудження практично посеред пустелі, за 45 км від Каїра обійшлося єгипетській владі у 45 млрд доларів. За площею новостворене місто удвічі більше за дійсну столицю.

Інша причина — можливість перенести з самого населеного центру всі адміністративні установи та ізолювати їх від великого скупчення населення, щоб уникнути протестів і демонстрацій, як це було в 2011 році в Каїрі.

Один з основних мінусів для тих, кому доведеться жити в новій столиці — там будуть робочі місця, але деякі держслужбовці просто не зможуть дозволити собі там жити через високу вартість.

Нове місто має стати новою адміністративною та фінансовою столицею Єгипту, місцем розташування основних державних міністерств і відомств. Буде побудований комплекс урядових установ, парламентський і президентський палаци, а також дипломатичний квартал.

За планом у місті буде мешкати близько 6 млн осіб, переважно — держслужбовці.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: