fbpx
Сьогодні
14:56 25 Січ 2019

Андрій Шевченко разом з олігархом Абрамовичем заробляють на видобутку золота в РФ, - Deutsche welle

Тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко веде бізнес з російським олігархом Романом Абрамовичем.

Про це повідомляє DW, яке провело розслідування.

На Чукотці щорічно компанії холдингу Highland Gold Mining Limited Абрамовича добувають тонни золота і срібла на суму понад $300 млн.

Абрамович контролює Highland Gold Mining Limited зі своїми колишніми однокурсниками Євгеном Швідлером і Валерієм Ойфом. Холдинг об'єднує дев'ять рудників на Чукотці, на Далекому Сході Росії і в Киргизстані.

За даними реєстру компаній Великобританії, Шевченко з грудня 2015 року є співвласником інвестиційної брокерської компанії MC Peat & Co. LLP.

Ця лондонська фірма уповноважена залучати інвесторів в бізнес Highland Gold Mining Абрамовича, маючи статус офіційного брокера акцій холдингу, які котируються на Лондонській біржі.

Інвестиційні брокери, як правило, отримують комісію від розміщення або продажу цінних паперів. Акції Highland Gold Mining за останні роки зросли в ціні в півтора рази, а капіталізація досягла понад $600 млн.

Шевченко не відповів на питання DW про те, яку саме роль він, будучи футбольним тренером, грає в інвестиційній брокерської компанії.

Багато що вказує на те, що поява Шевченка в MC Peat може бути пов'язана з його дружбою з Абрамовичем ще з часів, коли український футболіст грав за команду російського олігарха "Челсі".

Фірма MC Peat створена за участю власників "золотого" бізнесу, який вона просуває. Євген Швідлер, згідно з документами з британського реєстру компаній, став партнером цього LLP – партнерства з обмеженою відповідальності за британським праву – в січні 2012 року.

Відразу після цього MC Peat почала представляти інтереси Highland Gold Mining Limited, а також, за даними документів з британського реєстру компаній, отримала від її бенефіціарів кредит на 2,7 мільйона фунтів (близько $4 млн).

Гроші надійшли від офшорної компанії Horizon Investments A.V.V. з карибського острова Аруба.

Бенефіціарами цієї компанії може бути як Роман Абрамович, так і його "права рука" і друг молодості Євген Швідлер.

Компанія MC Peat & Co. LLP, до якої наприкінці 2015 року приєднався Шевченко, для Абрамовича і його партнерів є гарантом лондонських інвестицій в золоту імперію олігарха.

Керуючий партнер брокерської компанії Чарльз Піт – син багаторічного скарбника британської корони сера Майкла Піта (MC Peat, ймовірно, розшифровується як Michael and Charles Peat).

Незадовго до створення брокерської компанії Піт-старший увійшов до наглядової ради промислової групи "Євраз" Абрамовича і Швідлера.

Послуги Майкла Піта, який, як пишуть британські ЗМІ, може відкрити будь-які двері в ділових колах Лондона, і коштують росіянам 250 тисяч фунтів на рік.

Серед компаній, інтереси яких представляє MC Peat, крім золотодобувного холдингу є багато інноваційних бізнес-стартапів. В деякі з них, як у виробника акумуляторів AFC Energy, Роман Абрамович особисто вклав мільйонні суми, а деякі з російським олігархом не пов'язані.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: