fbpx
Сьогодні
Відео 11:51 22 Січ 2019

100-річчя з Дня Соборності: у Києві на мосту Патона створили "живий ланцюг"

Фото radiosvoboda.org

На мосту Патона в Києві до Дня Соборності України понад дві тисячі людей сформували «живий ланцюг».

За словами організаторів, акцію на мосту Патона проводять вже 12 років, і нинішня виявилася наймасовішою, передає Радіо Свобода.

день соборності

На мосту люди розділилися на дві групи. З одного боку учасники йшли із жовтим полотном, а з іншого із синьою смугою. Посередині обидві колони зустрілися та об'єднали полотна в єдиний 30-ти метровий український стяг.

Учасники акції скандували: «У День Злуки – тримаймося за руки» і «Одна-єдина – Соборна Україна», а в кінці – запалили димові шашки у жовтих і синіх кольорах.

Одна Єдина #Соборна Україна! Ювілей! 100 років! Зі святом!

Posted by Вадим Васильчук on Monday, January 21, 2019

Після акції, учасники живого ланцюга запалили свічки в пам'ять про всіх українських оборонців і Герої Небесної сотні.

100 років тому – 22 січня 1919 року, було проголошено Акт Злуки. Це одна з найвизначніших подій доби Української революції 1917–1921 років. Ухвалення цього документа означало об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. День Соборності України – державне свято, його офіційно відзначають з 1999 року.

Одним із символів цієї історичної події є живий ланцюг: 1990 року мешканці Радянської України взялися за руки, з'єднавши Івано-Франківськ, Львів, Рівне, Житомир та Київ. Цей живий ланцюг, що об'єднав Україну був одним з наймасштабніших у світовій історії, за різними підрахунками у дійстві взяли участь близько трьох мільйонів людей. "Живий ланцюг" простягався практично на 700 км. Це було перше масове святкування знакової події – проголошення акту злуки.

Традиція живе і тепер. Вже 12 рік поспіль на мосту Патона у живий ланцюг збираються люди. Вони теж беруться за руки і символічно з'єднують два берега Дніпра, нагадуючи про історичні події 1919-го року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: