fbpx
Сьогодні
21:51 19 Січ 2019

У 2019 році використані батарейки з України вперше відправлять на переробку до ЄС

У 2019 році використані батарейки з України, які збирають волонтери та небайдужі люди, вперше відправлять на переробку до ЄС у спеціальних бочках для небезпечних відходів.

Як повідомляють у всеукраїнській екологічній організації "Батарейки, здавайтеся!", нещодавно задля цієї мети з Туреччини імпортували 80 спеціальних бочок.

Купівлю цього важливого товару здійснили спільно з компанією "Екологічні інвестиції". Вона вже розмитнила та привезла ці бочки на склад у Києві, а також буде вивозити батарейки на переробку за кордон.

За словами організаторів, вони довго шукали спеціальну якісну тару, в якій можна перевозити такого роду небезпечні відходи. В Україні, як виявилось, її не виробляють, оскільки немає на це попиту.

Батарейки, здавайтеся

Кожна із бочок виготовлена спеціально для того, щоб витримати суттєву вагу батарейок та має ООН-стандартизоване клеймо. Термін придатності таких бочок за європейськими нормами — 5 років.

Після кожної відправки батарейок бочки планують повертати в Україну та завантажувати знову.

Довідка. Одна пальчикова батарейка здатна забруднити 16м² землі токсичними речовинами. Досі жодна із батарейок, зібраних в Україні, не потрапляла на переробку. Багато хто вважає, що українські батарейки переробляються у Львові, але насправді це не так — поки що всі вони збираються на склад. Завод "Аргентум", який свого часу ставив експерименти із переробкою батарейок, у 2016 році публічно оголосив, що цей процес є збитковим, за переробку потрібно доплачувати. Це сходиться із досвідом Європи — там переробка батарейок коштує від 300 євро за тону. Тому проект "Батарейки, здавайтеся!" взяв собі за мету – здійснити реформу, в межах якої імпортери батарейок будуть фінансувати їхню переробк із прибутків, отриманих з продажу нових батарейок. Саме так це працює у Європі.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: