fbpx
Сьогодні
21:32 18 Січ 2019

В Україні зафіксували 235 випадків порушень свободи слова у 2018 році

Минулого року в Україні, за винятком тимчасово окупованих території Криму в Донбасу, зафіксовано 235 випадків порушень свободи слова. Це менше, ніж у попередні роки.

Про це свідчать дані щорічного дослідження "Інституту масової інформації" (ІМІ) "Барометр свободи слова".

За такий самий період у 2017 році було зафіксовано 281 порушення, у 2016 році – 264, у 2015 – 310, але антирекорд зафіксовано у 2014 році – 995 випадків порушення свободи слова.

Згідно з даними дослідження, "у першому півріччі 2018 року спостерігалося зростання кількості порушень, особливо фізичної агресії, порівняно з 2017 роком". Однак у другому півріччі, із серпня, ситуація дещо "стабілізувалася".

"Протягом першого півріччя 2018 року ми спостерігали різке зростання нападів на журналістів і проявів фізичної агресії. Водночас протягом другого півріччя ми не спостерігали різких "піків", – наголошують фахівці.

И пояснюють цю тенденцію декількома фактами. Зокрема, публічним резонансом, викликаним нападом на громадську активістку і радницю мера Херсона Катерину Гандзюк. Активістку облили концентрованою сірчаною кислотою, вона померла 4 листопада 2018 року.

На думку фахівців, вкрай негативна реакція українського суспільства та міжнародної спільноти дещо охолодили і потенційних нападників, і самих журналістів, особливо в регіонах, які почали більш обережно критикувати. В ІМІ наголошують на необхідності окремого дослідження цього питання.

"І нарешті, ми спостерігаємо затишшя перед традиційною "бурею" виборчих процесів 2019 року", – наголосила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

Основним викликом для свободи слова у 2018 році стала фізична агресія щодо журналістів – 173 випадки з 235. У цій категорії лідирують перешкоджання, погрози та напади (у 2017 році – перешкоджання, доступ до інформації і погрози).

Лідером за кількістю порушень минулого року стала категорія "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів" – 96 випадків (92 випадки у 2017 році). Вона упевнено посідає першу позицію від початку року. Традиційно найбільше журналістам перешкоджали приватні особи, місцева влада, депутати та правоохоронці.

На другому місці – категорія "погрози і залякування журналістів" – 33 випадки (38 випадків у 2017 році). Погрожували журналістам переважно приватні особи, місцева влада та депутати. Третє місце посідає категорія "побиття та напади" – 31 випадок (30 таких випадків у 2017 році).

На четвертому місці опинилася категорія "обмеження доступу до публічної інформації", в якій зафіксовано 19 випадків порушень свободи слова (41 такий випадок, друге місце у 2017 році). Цьогоріч обмеженням журналістів в доступі до інформації не гребували органи центральної і місцевої влади.

П'яте місце за кількістю порушень посіла категорія "кібератаки" – 15 випадків (так само, як і в 2017 році).

порушення свободи слова

Регіоном-лідером за кількістю порушень прав журналістів упродовж 2018 року залишалися Київ та Київська область – 97 випадків. Далі йдуть Миколаївщина (16), Дніпропетровщина та Полтавщина (по 12 у кожній), Одещина (11) та Львівщина (10). В інших регіонах зафіксовано від дев'яти випадків до одного.

"Зауважимо, що цьогоріч Дніпропетровщина та Львівщина вперше увійшли до п'ятірки регіонів-лідерів за кількістю порушень прав журналістів. Водночас Миколаївщина та Полтавщина вже третій рік лишаються в цій першій п'ятірці. Порушували переважно право журналістів на професію приватні особи, представники центральної та місцевої влади, та правоохоронці", – йдеться у дослідженні.

Водночас в ОРДЛО, у зв'язку з дуже обмеженими можливостями доступу до цих територій, фахівці зафіксували лише два порушення (у 2017 році – три). У 2018 році на сепаратистських сайтах знову оприлюднили персональні дані журналістів 11 українських ЗМІ, полоні бойовиків бандформування "ДНР" залишається журналіст Станіслав Асєєв (Васін).

В анексованому Росією Криму у 2018 році було зафіксовано 12 нових випадків порушення свободи слова (у 2017 році – 16 випадків). Цьогоріч Крим ""відзначився" затриманням громадських журналістів, які як явище виникли саме після винищення незалежної журналістики на півострові".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: