fbpx
Сьогодні
19:37 18 Січ 2019

Скасовано нічний пільговий тариф на електроенергію: у Слов'янську закривають керамічні цехи

Фото: slavdelo.dn.ua

Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) скасувала нічний тариф на поставку електроенергії для юридичних осіб з 1 січня 2019 року.

Скасування зонної тарифікації стало ударом для підприємців в малих містах, повідомили «Рубриці». Сьогодні з цього приводу на координаційну раду зібралися керамісти Слов'янська Донецької області. Місто відоме керамічної продукцією з місцевої глини, левова частка якої виготовляється в малих цехах.

«Підприємства в Слов'янську за більш ніж 10 років положення про зоновий облік для електроенергії адаптували свій технологічний регламент таким чином, щоб найбільш енергоємні етапи виробництва проводити вночі, коли тариф мінімальний. Тоді собівартість продукції виходить мінімальною і підвищується конкурентоспроможність товару», – розповів «Рубриці» глава Союзу керамістів Слов'янська Андрій Міщенко.

«Якщо раніше 1 кіловат коштував, округляючи, 80 копійок, то з 1 січня 2019 року тариф став приблизно 3 гривні за кіловат. Обсяги споживання електроенергії під час виробництва кераміки дуже великі. У кожному кілограмі обробленої глини – 3 кіловати електроенергії. Це не тільки печі, а й інше технологічне обладнання, освітлення та інше. Тобто на тонну потрібно 3 тисячі кіловат. Тонна в місяць – це обсяг для маленької посудної майстерні з кількох людей. Більшість переробляє від 5 до 20 і більше тонн на місяць. Тобто виробництво кожної тонни стане на 6 тисяч грн дорожче. З огляду на, що основна перевага слов'янської кераміки – це ціна, то зараз продукція стане неконкурентоспроможною і невигідною. Багато з 400 малих керамічних цехів припинять виробництво. Уже зараз закриваються або різко знижують обсяги виробництва. Люди опиняться на вулиці», – пояснює Міщенко.

За його словами, скасування «нічного» тарифу вдарить не тільки по кераміці, а й усій економіці. Наприклад, комунальне підприємство «Води Донбасу», що забезпечує водою Донецьку область, робить накачування води ночами за пільговим тарифом. «Можете собі уявити, який стрибок буде в собівартості зараз», – вважає Міщенко. – Крім того, в світлі відсутності вигоди працювати вночі, всі перейдуть на денний виробничий процес, що призведе до підвищення навантажень на мережі. Електростанція – це ж не лампочка, вона запущена постійно і генерує електроенергію цілодобово. Куди тепер подіти вироблені 100 мегават на годину, і звідки брати додаткові обсяги вдень. Скасування зонного тарифу може призвести до віялових відключень».

«У постанові НКРЕ передбачено збереження диференційованого обліку по годинах, але механізму його запровадження немає. Зараз керамісти Слов'янська звернулися з листом до регіонального монополісту «ДТЕК Донецькі електромережі» з проханням дати роз'яснення. Так як в Києві та Київській області диференційовані тарифи уже введені, а у нас про це навіть розмови і пропозицій немає. Посудні цехи повинні заплатити за загальним тарифом за всю спожиту енергію з 1 січня, на що не розраховували. Собівартість виходитиме вище, ніж зараз продажна ціна», – розповідає голова спілки керамістів міста.

Нагадаємо, при цьому диференційовані тарифи на електроенергію для населення продовжують діяти. «Скасування постанови НКРЕКУ «Про тарифи, диференційовані за періодами часу» для юросіб дозволить забезпечити зменшення перехресного субсидування між різними категоріями споживачів на 3,5 млрд гривень», – так пояснили в НКРЕКУ скасування нічного тарифу для юридичних осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: