fbpx
Сьогодні
14:25 18 Січ 2019

Рівень платежів населення за "комуналку" впав до 46%, - Герус

Рівень платежів за комунальні послуги серед населення досяг антирекорду – 46%.

Про це пише голова Асоціації споживачів електроенергії та комунальних послуг Андрій Герус.

"У листопаді 2019 року рівень платежів населення за житлово-комунальні послуги впав до 46% – це антирекорд за багато років, якщо не за всю історію незалежності",  -пише він.

Герус пише, що з 14,2 млрд грн населенням було сплачено лише 6,6 млрд грн.

"Для порівняння – у листопаді 2017 року рівень розрахунків складав 71%", – додає він.

При цьому, на сьогодні загальна сума боргу населення за "комуналку" вже склала 48 млрд грн – це найбільша цифра за часів незалежності.

"Значний вплив на падіння платіжної дисципліни має і зростання тарифів – хтось не має грошей, а хтось не хоче платити підвищені тарифи", – пише він.

Але окрім населення стрімко зростають борги і серед юридичних осіб.

Такі борги становлять зараз понад 35 млрд грн.

"Тобто сумарна заборгованість по системі складає понад 80 млрд грн і ця сума продовжує наростати. Очевидно, що найбільш критичною сьогодні проблемою держави є неплатежі (рівень розрахунків). За віртуальний борг на балансі газ, вугілля, атомне паливо чи нових труб не купиш. Для цього потрібні живі гроші", – пише експерт.

За його словами, це абсурдна ситуація, коли рівень тарифів досяг такого рівня, що понад половина населення його не платить.

"Думаю, всі розуміють, що ці 80 млрд грн боргів вже ніколи не будуть погашені. І чим більше наростає ця сума, тим очевидніше, що її будуть списувати за рахунок бюджету (платників податків) або вставляти надбавкою платникам тарифів. Такий урядовий законопроект вже навіть існує", – пише Герус.

На його думку, наявні 80 млрд грн боргів серед населення показують, що уряд та президент діють за логікою "згоріла хата – гори і хлів, аби до виборів дотягнути".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: