fbpx
Сьогодні
20:07 17 Січ 2019

Астрономи зафіксували незвичайне погодне явище на супутнику Сатурна

Зонд Кассіні зафіксував незвичайне погодне явище на головному супутнику Сатурна Титані: з настанням літа на Північній півкулі космічного тіла починають масово випадати опади.

Про це пише ScienceAlert.

Кассіні з 2004 року перебуває на орбіті Титану, оскільки його атмосфера схожа із земною, а також на ньому існує рідина на поверхні – це робить космічний об'єкт цікавим для вивчення з боку вчених.

Проаналізувавши знімки, зроблені Кассіні 7 червня 2016 року за допомогою візуального і інфрачервоного картографічного спектрометра, астрономи зафіксували сильне мерехтіння в північній частині Титануплощею у 120 000 квадратних кілометрів. Подібний блиск не спостерігався ані в попередніх, ні в наступних зображеннях.

незвичайне погодне явище на супутнику Сатурна

"Базуючись на загальній яскравості, спектральних характеристиках і геологічному контексті, ми пов'язуємо цю нову функцію з дзеркальними відбитками від твердої поверхні, зволоженої дощем, як ті, які ви бачите під час сонячної погоди на мокрому тротуарі", – повідомляють вчені. .

Ймовірно, замість води на грубу (чимось схоже на гальку) поверхню Титана випадає метан, який випарується приблизно через 7,5 років – стільки часу триває на планеті один сезон. Це перше свідчення літнього дощу на північній півкулі Титану.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: