fbpx
Сьогодні
11:48 16 Січ 2019

Напади на активістів: ТСК у справі Гандзюк кличуть у Харків

Фото 24tv.ua

15 січня відбулося чергове засідання тимчасової слідчої комісії ВРУ з розслідування нападів на Гандзюк та інших активістів.

Громадськість на чолі з головою Харківського антикорупційного центру Дмитром Булахом виступила на засіданні, де передали звернення від громадських організацій Харківщини із проханням провести виїзне засідання у місті Харків.

Про це пише спільнота "Хто замовив Катю Гандзюк?".

"У списку Гандзюк (списку найгучніших нападів на громадських активістів в Україні за останні 2 роки) є чимало справ нападів та вбивст громадських активістів у цьому регіоні", – йдеться у повідомленні.

"28 грудня 2018 року через засоби масової інформації стало відомо, що правоохоронці закрили кримінальне провадження про вбивство Миколи Бичка – екологічного активіста із селища Есхар Чугуївського району Харківської області, якого знайшли повішеним 5 червня неподалік від містечка Есхар. Слідство винесло остаточний вирок – самогубство, хоча є ряд фактів, що вказують саме на вбивство. Справу закрили, незважаючи на факт порушення вимог Кримінального процесуального кодексу з боку слідчих під час розслідування.

26 листопада 2018 року була закрита справа нападу на співзасновника "Харківського антикорупційного центру" Євгена Лисичкіна с формулюванням "відсутність події кримінального правопорушення".

Не розкритою до кінця залишається справа нападу на голову організації "Харківський антикорупційний центр" та депутата Харківської облради Дмитра Булаха 30 серпня 2018 року.

Вищезазначені події свідчать про те, що правоохоронці відверто саботують розслідування справ нападів на активістів у Харківській області. Вони також вперто ігнорують факт заяви Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо нападів на Катерину Гандзюк щодо створення спеціальної підгрупи для харківських справ у складі депутатів Євгена Рибчинського, Валерія Карпунцова, Остапа Єднака.

Нагадаємо, що справа нападу на Миколу Бичка входить до "списку Гандзюк" – списку найгучніших нападів на громадських активістів в Україні за останні 2 роки. Виїзні засідання ТСК в Херсоні та Одесі допомогли привернути увагу широкого кола громадськості, надати справам ширшого розголосу, а також стимулювати правоохоронні органи до більш активної роботи з розслідування злочинів.

Ігнорування проблеми саботажу правоохоронцями розслідування справ нападів на активістів у Харкові призведе до дестабілізації ситуації у стратегічно важливому регіоні країни. Замовників і надалі покриватимуть, а представники місцевих еліт і далі продовжать безкарно вчиняти розправи над журналістами, активістами та антикорупціонерами", – наголошують у заяві.

У зв'язку з вищевикладеним, активісти вимагають:

1. Терміново провести виїзне засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України у Харкові до закінчення строку дії комісії.

2. Під час виїзного засідання викликати керівництво поліції та прокуратури Харківської області для надання звіту про здійснену роботу з розкриття нападів та вбивств активістів на Харківщині.

3. Поставити питання щодо притягнення до відповідальності посадових осіб винних у провалі розслідувань справ нападів на активістів Харківщини.

Також разом із цим зверненням активісти передали зауваження до розслідування вбивства Катерини Гандзюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: