fbpx
Сьогодні
16:07 16 Січ 2019

Енергоефективний дім: як полтавець економить по три тисячі грн у місяць

Віталій Майборода з Полтави побудував на дачній ділянці купольний будинок, встановив на даху вітряк, сонячні панелі та сонячні повітряні колектори – і тепер не має комунальних платежів.

Колишньому військовому інженеру енергоефективний будинок обійшовся у 15 тисяч доларів, передає Сегодня.ua.

«Стільки ж коштує квартира у п'ятиповерхівці, – розповідає полтавський пенсіонер.– Зараз за свої 70 квадратних метрів мені довелося б віддавати взимку по три тисячі грн за опалення та електроенергію».

Віталію Майбороді не приходять платіжки за комунальні послуги. «Сонячні панелі і вітрогенератор забезпечують електроенергією, – розповідає полтавець. – Електроенергія, отримана від сонця та вітру потрапляє в два акумулятора, яких вистачає на 1-3 дні за пахмурної погоди».

До речі, вітрогенератор Віталій Майборода самотужки сконструював з бочок.

Обігрівається будинок декількома способами. Полтавець встановив звичайний твердопаливний котел, який має незвичайну конструкцію і розташований у підлозі.

"У звичайній печі через димохід, виводяться назовні не лише гази від згоряння продуктів, а й втрачається дуже багато енергії, – пояснює Віталій Майборода. – У реактивній печі димохід не вертикальний, а горизонтальний, і знаходиться він під підлогою першого поверху".

Димом винахідник гріє підлогу першого поверху. Другий опалює електроенергією і сонячними колекторами.

"Головне добре утеплити будинок – у мене стіни товщиною 20 сантиметрів, – пояснює Віталій Майборода. – Електрична батарея працює п'ять-сім годин, а у дуже сильні морози – 8 годин на добу, але в основному другий поверх опалюється сонячними повітряними колекторами, які встановлені на даху".

За його словами, навіть при морозній, але сонячній погоді сонячні повітряні колектори можуть давати до плюс п'ятдесяти.

Будинок купольної форми не лише зберігає тепло а й має гарну енергетику, каже дочка винахідника Віталіна Майборода. "Мені дуже комфортно знаходитися у такому будинку, хочеться прилягти на диван, трохи поспати", – зізнається вона.

Колишній інженер планує розширити будинок, добудувати басейн з підігрівом, встановити теплиці і вдосконалити пічне опалення.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: