fbpx
Сьогодні
16:57 11 Січ 2019

У Києві може з’явитися перше легальне кладовище для домашніх улюбленців

У Києві до кінця 2020 року має з'явитися перше кладовище для домашніх улюбленців.

Кладовище для тварин має з'явитися неподалік від ТЕЦ-6 у Деснянському районі столиці. Цього року кладовище для домашніх улюбленців буде готовим майже на 60%. Завершити будівництво мають вже у 2020 році.

У 2019 році у столичному бюджеті на проекти першого офіційного кладовища для домашніх улюбленців і притулок для тварин передбачено майже 27 мільйонів гривень.

У коментарі Радіо НВ начальник управління контролю за благоустроєм Тарас Панчій повідомив, що на притулок заплановані 25 млн гривень, а на кладовище цього року надали 2 мільйони. Хоча загалом проект оцінюють у 52 мільйона.

"На 2019 рік ми запланували тільки 2 мільйони. Там треба зробити повністю оцінку, оскільки там є недобудова, і вже тоді починати проект, коли в нас буде повністю інвентаризація, повністю вся оцінка, що потрібно демонтувати. Тобто всі активні роботи вже почнуться у кінці 2019 чи у 2020 році", – повідомив Панчий.

Перезапустити будівництво

Наразі легально поховати тварину у Києві неможливо. Жителям Києва доводиться самостійно ховати своїх улюбленців на одному зі стихійних кладовищ, яке облаштували на Троєщині. Воно розташоване поблизу місця, де може з'явитися перше офіційне.

Вперше питання кладовища для домашніх улюбленців постало майже 15 років тому. Ще у 2007 році Київрада затвердила рішення, згідно з яким ховати тварин можна лише в спеціально відведених місцях, але кладовище так і не побудували.

Його проект місцева влада оцінила в більше ніж 20 млн гривень. Об'єкт мав розташуватися на чотирьох з половиною гектарах землі. Планували також крематорій і колумбарій. Зараз там кілька недобудованих будівель. Станом на 2008 рік на будівництво витратили 13 млн грн, а ще два роки потому проект заморозили.

Стихійні ж поховання тварин погрожували знести. Окрім стихійного кладовища на Троєщині, ховають домашніх тварин і на Русанівці. Знайти захоронення можна і в центрі столиці.

Врегулювати галузь

Муніципальний крематорій для тварин поки є лише у Львові. У столиці надають приватні послуги, які можуть бути не прозорими. Таку оцінку у коментарі Радіо НВ висловила зоозахисниця Наталія Вишневська.

Проект міського кладовища – ініціатива потрібна, каже вона. Але, на її думку, так само актуальним залишається питання прозорості використання коштів. До того ж галузь поховання або кремації тварин в Україні взагалі не врегульована, наголосила зоозахисниця.

"Якщо деяких можна організовано десь ховати, у якомусь відведеному місці, то частина тварин, вона має піддаватися кремації, тому що вони можуть стати збудниками і розповсюджувачами небезпечних хвороб. У державах, де це врегульовано, коли у ветклініці помирає тварина, то власник не може самостійно вирішувати це питання. Тобто він поставлений у такі рамки законів, що має обов'язково кремувати тварину, якщо вона померла від небезпечної хвороби", – зазначає Вишневська.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: