fbpx
Сьогодні
22:26 11 Січ 2019

Темний бік муралів: стінопис на "Осокорках" перевірять на корупцію

Міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив, що дав розпорядження про проведення внутрішнього аудиту стосовно проекту розпису станції метро «Осокорки».

Про це передає hmarochos.kiev.ua.

Раніше журналістка телеканалу СТБ повідомила, що художники проекту працювали безкоштовно, хоча за бюджетом проекту мали отримати 1,7 мільйона гривень гонорару.

#Намуралили Третій місяць я намагаюсь з'ясувати чому мурали на Осокорках обійшлись державі у 3.6 млн.Спочатку держсекретар Артем Біденко (Artem Bidenko) сказав, що малюватимуть найвідоміші світові митці і в них високі гонорари. У документах на Prozzoro на це закладено 1 млн 765 тисяч гривень. Тобто, майже половина усієї вартості проекту #morethanus. Може бути, подумала я і спитала в кожного художника їхню ціну. І… яке ж було здивування, коли всі відповіли що малюють безкоштовно.Про це держсекретар Біденко дізнався від нас (чи сказав, що дізнався від нас), але пообіцяв розібратися і після закінчення показати усі чеки, квитанції. (Див.відео і сюжет у коментарях)Минув місяць. Мурали домалювали. Презентували. Пояснили, гроші не за роботу, а на райдери, мовляв, всі митці просили бізнес-клас у літаках, потім майже усім довелось купувати квитки двічі, адже не встигали за одну поїздку. "Ну, там ще готелі люксові, деякі хотіли прилетіти з дружинами, дехто просив постріляти з ПМ,АК,СВД…."🤔Так і вийшло 1,7 млн. Квитанції, чеки, квитки Біденко знов пообіцяв надати (знов див відео і другий сюжет у коментарях).Не може бути, подумала я і написала запит Біденку, як і домовлялись. Але отримала той самий кошторис тільки у вигляді акту прийому-передачі. Телефоном Біденко сказав, «це все, що є» і поклав слухавку. Написали кілька запитів до міністерства, до виконавця і замовника. Досі чекаю, якщо не на документи, то на пояснення від міністра. Тому…Юрій Стець, звертаюся до вас публічно, адже запити поки що без відповіді.Куратором проекту є ваш радник Geo Leros. За дивним збігом, переможець і виконавець цього тендеру (переговорної процедури Max Nefyodov виправив ) давній друг вашого радника – Денис Смачелюк.(років десять знайомі, сказав сам Смачелюк) Який, знов таки, за дивним збігом, 13 серпня 2018 сам написав петицію на сайті мінсоцполітики про необхідність створення муралу на станції метро. А вже 29 серпня ваше міністерство оголосило конкурс саме на створення такого муралу. І тут Смачелюку дуже пощастило. Адже саме він був єдиним учасником конкурсу і ,звісно, переможцем. Яке відношення Смачелюк має до живопису – мені не відомо. В інтернеті можна знайти, що він був режисером у кліпі співачки Тарабарової, а зараз знімає інтерв'ю для youtube каналу Табачника «Жирний бізнес» і «Я це дивлюсь» з Іллею Сагадаком. Тим самим скандальним звільненим заступником Кличка, що несподівано почав багатіти з приходом до влади столиці. До речі,(як стверджують мої джерела) Сагайдак, Смачелюк і Лерос теж давні друзі і партнери. І зараз виглядає так, що проект #morethanus чийсь «жирний бізнес», тому прошу оприлюднити усю фінансову звітність. Посилання на два сюжети «Вікон» з підтвердженням цієї інформації у коментарях.

Posted by Alyona Lun'kova on Thursday, January 10, 2019

Як зазначив Стець, комплексний аналіз процедури закупівлі послуг для проекту доручено державному секретарю Мініформполітики Артему Біденку.

«Щоб не витрачати час, ось моя офіційна публічна відповідь. По-перше, через 5 хвилин після отримання запиту дав розпорядження щодо проведення внутрішнього аудиту. По-друге, про наслідки цього аудиту відповідь буде теж публічною і теж офіційною. По-третє, якщо аудит виявить ознаки корупції, особисто передам всі документи в НАБУ», – повідомив Стець.

документ

Біденко пояснював під час презентації муралів, що кошти пішли на авіаквитки та проживання художників, фарбу, ґрунтовку тощо.

«Тільки на підйомники пішло 600 тисяч гривень замість запланованих 150 тисяч. Багато грошей пішло на авіаквитки, художники відмовлялися користуватися економ-класом – це їхнє право, вони вважають себе світовою елітою, тому це був преміум або бізнес-клас. Під кожну цифру є чеки», – запевняв він.

За словами журналістки СТБ, у міністерстві також сказали, що деякі художники висловили бажання прилетіти з дружинами, а дехто «просив постріляти з ПМ, АК, СВД».

Переможцем і виконавцем тендеру значиться ФОП Денис Смачелюк. За словами Лунькової, той підтвердив, що є давнім другом міністра інформполітики Юрія Стеця.

Мурал на «Осокорках» закінчили 19 грудня 2018 року. Куратором проекту «MoreThanUs», заявленою темою якого було зміцнення національної єдності, став Гео Лерос.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Київ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: