fbpx
Сьогодні
16:11 09 Січ 2019

Еко-рішення: в Івано-Франківську встановлять 5 станцій вимірювання якості повітря

У Івано-Франківську почали встановлювати пристрої моніторингу стану якості повітря.

Як повідомив начальник міського управління транспорту і зв'язку Олег Ганчак, пять станцій, які визначатимуть забрудненість, температуру та вологість повітря, а також атмосферний тиск і рівень шуму, облаштують у рамках проекту EcoCity.

"Перший такий пристрій встановлений у центральній частині міста на фасаді ресторану Urban Space, а другий – на електронному табло зупинки "Золота Нива" на вул. Симоненка, – каже він. – Також плануємо встановити дані пристрої на вокзалі, на електронному табло біля ЦУМ та на табло біля кінотеатру "Космос".

Дані з сенсорів на станції обробляються платформою Arduino і надсилаються на сервер, після чого показники виводяться у зручному вигляді на сайті FreeАrduino, які може переглянути кожен житель міста, пояснює Олег Ганчак.

«Таким чином можна контролювати забрудненість у місті, аналізувати дані з метою виявлення джерел забруднення, доводити інформацію про стан забрудненості повітря до населення і популяризувати екологічний рух, – каже він. – Екологи можуть використовувати ці дані для різного роду розрахунків».

Показник PM 2.5 відображає концентрацію твердих частинок діаметром до 2.5 мікрометра, а показник PM 10 – концентрацію твердих частинок діаметром до 10 мікрометрів, пояснює фахівець. «Нормальним рівнем концентрації вважається ≤ 50 мкг/м3, а от тверді частинки діаметром 2.5 мікрометра, які настільки малі, що їх можна побачити тільки за допомогою мікроскопу, без перешкод проникають глибоко у дихальні шляхи, минаючи захисні системи організму людини, – розповідає Олег Ганчак. – Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) вважає, що тверді частинки PM 2.5 та PM 10 впливають на людей у всьому світі більше, ніж будь-який інший забруднювач».

За словами Олега Ганчака, Івано-Франківськ першим в Україні встановлює пристрої моніторингу стану якості повітря. «Такі проекти реалізують країни Європейського Союзу, США, Китаю, бо одна така станція коштує від 1000 доларів США, – розповідає фахівець. – Ми ж за ці кошти створили п'ять пристроїв для моніторингу якості повітря, які не поступаються якістю і точністю».

Проект Eco City реалізовується дітьми за грантової підтримки Urban Space 100, співфінансування інтернет-магазину beegreen.com.ua, IT-компанії "Yellow Leaf Technologies" та за підтримки Івано-Франківської міської ради.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: