fbpx
Сьогодні
16:45 31 Гру 2018

Європа завтра відзначає 20-ту річницю спільної валюти

Країни Єврозони 1 січня відзначать 20-ту річницю єдиної європейської валюти євро.

Повідомлення про це розміщено на сайті Європейської Ради.

«Євро, спільній валюті Європи, 1 січня 2019 року виконується 20. Точно 20 років тому, 1 січня 1999 року, 11 країн ЄС заснували спільну валюту, євро, і ввели спільну монетарну політику під егідою Європейського центрального банку», – йдеться у повідомленні.

Цей момент Європейська Рада визначає як історичний момент, який став основою для реалізації амбітних планів з впровадження в Європі зони стабільності й достатку.

Зазначається, що на сьогодні євро є спільною валютою для більш ніж 340 мільйонів європейців у 19 країнах Європейського Союзу. Результатом введення спільної валюти стали цінова стабільність, зниження вартості трансакцій та руху капіталів, кращий захист заощаджень, більш прозорий та конкурентний ринок, зростання обсягів торгівлі. Більше 60 країн світу так чи інакше прив'язують національні валюти з євро, що зміцнює роль цієї валюти на міжнародному ринку.

«Заснування євро 20 років тому, – поряд із звільненням Центральної та Східної Європи та воз'єднанням Німеччини, – стало поворотним моментом європейської історії. Наша спільна валюта з того часу стала потужним символом Європейського Союзу як впливової та політичної та економічної сили у світі. Незважаючи на кризи, євро продемонструвало стійкість, і ще вісім країн приєдналися до 11 членів ЄС, які від початку скористалися перевагами спільної валюти», – зауважив з цього приводу президент Європейської Ради Дональд Туск.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, президент Європейського Парламенту Антоніо Тайяні, президент Європейського центробанку Маріо Драгі (Mario Draghi) та президент Єврогрупи Маріо Сентено (Mário Centeno) також привітали європейців з політичною та економічною стабільністю Євросоюзу, які були досягнуті завдяки заснуванню спільної валюти.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: