fbpx
Сьогодні
14:53 31 Гру 2018

Побічний ефект: глобальне потепління збільшило урожай галюциногенних грибів

Неприродно пізні перші заморозки по всій Великобританії привели до того, що любителі психоделічних грибів можуть збирати їх навіть першого січня.

Причиною такого явища стала незвично тепла осінь, навіть за мірками останніх років, повідомляє The Telegraph.

Через глобальне потепління перший осінній мороз настає на два тижні пізніше, ніж зазвичай на південному заході Англії і в південному Уельсі. Навіть це значно подовжує грибний сезон, але 2018 рік може бути безпрецедентним.

"Зміна клімату зробила драматичний вплив на період плодоношення. Щороку початок і кінець сезону залежить від погоди, і ми можемо бачити, що аж до кінця 1970-х років він був в основному постійним. Проте, в середньому, перша дата плодоношення настає зараз набагато раніше, ніж раніше, тоді як останнє плодоношення настає пізніше", – говорить професор Лінн Бодді.

За її словами, раніше було близько 33 днів осіннього плодоношення, але зараз їх більше 70, що дає тисячам людей, які щоосені полюють на "чарівні" і просто їстівні гриби по всій Великобританії, більше часу на видобуток. Зокрема, в грудні гриби ще збирали в Дартмурі і в Йоркширі на півдні Великобританії.

"Чарівні гриби, як правило, починають проростати в вересні, але в цьому році було так тепло, що вони не з'являлися до жовтня. Перший сильний мороз означає кінець сезону, який зазвичай припадає на кінець листопада, але в цьому році в Девоні, судячи з прогнозів, я буду збирати гриби в Новий рік", – розповів журналістам один з любителів подібних грибів.

Доктор Патрік Хардінг, автор довідника про гриби Великобританії, говорить, що 2018 рік був дуже незвичайним для грибів роду Psilocybe завдяки довгому сухому літу.

"Сорок років тому, коли я вперше приїхав в Шеффілд, сніг і мороз скоротили сезон до кінця листопада. Я почекаю, щоб подивитися, чи зможемо ми знайти що-небудь, що допоможе нам з святкуванням Нового року – в довгостроковому прогнозі навіть для Шеффілда дуже мало говорять про мороз або сніг до 2019 року", – підкреслив учений.

Використання подібних грибів в Британії стало популярним в 70-х роках, коли вони стало законною альтернативою ЛСД, але в 2005 році їх заборонили. Однак в 2017-18 роках їх вживали більше 200 000 чоловік у Великобританії, що на третину більше, ніж у попередньому році. Згідно з Глобальним дослідженню наркотиків в 2017 році, психоделічні гриби є найбезпечнішим "рекреаційним" наркотиком.

Нещодавні дослідження показали, що "чарівні" гриби мають терапевтичний ефект і можуть допомогти в лікуванні депресії. Проте, це наркотик, а збір психоделічних грибів – злочин, яке у Великобританії карається позбавленням волі на строк до семи років. Але цікаво, що якщо такі гриби ростуть на вашій землі, це не є порушенням.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: