fbpx
Сьогодні
14:02 29 Гру 2018

РПЦ обіцяє віднині діяти так, ніби Вселенського патріархату "немає взагалі"

Російська православна церква на засіданні свого синоду в Москві ухвалила створити свої патріарші екзархати на канонічній території Вселенського патріархату – в Західній Європі і Південно-Східній Азії.

Патріарший екзархат у Західній Європі з центром у Парижі має відповідати за Андорру, Бельгію, Велику Британію, Ірландію, Іспанію, Італію, Ліхтенштейн, Люксембург, Монако, Нідерланди, Португалію, Францію і Швейцарію, а патріарший екзархат у Південно-Східній Азії з центром у Сінгапурі – за Сінгапур, В'єтнам, Індонезію, Камбоджу, Північну Корею, Південну Корею, Лаос, Малайзію, М'янму, Філіппіни і Таїланд, передає Радіо Свобода.

Окрім того, РПЦ вирішила створити єпархію в Іспанії і Португалії з центром у Мадриді.

Як заявив після засідання голова синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон, відтепер Російська православна церква "створюватиме свої парафії, єпархії і структури в "далекому закордонні" без жодного огляду на Константинополь".

"Ми ніколи не погоджувалися, і тим більше за нинішніх обставин не можемо погодитися, з тим, що Константинополь має ексклюзивне право на пастирське обгодовування діаспори", – сказав він.

За його словами, тепер РПЦ буде "діяти так, ніби їх (Вселенського патріархату – ред.) немає взагалі".

За стародавніми канонами православної церкви, всі країни, де немає власних помісних православних церков і які не належать до традиційної канонічної території якоїсь із канонічних помісних православних церков, належать до канонічної території Вселенського Константинопольського патріархату. Російська православна церква вже давно порушує це правило, маючи свої структури в багатьох країнах світу, але екзархатів поза межами традиційно "православних" країн досі не мала.

Серед інших традиційних привілеїв Вселенського патріархату – надавати автокефалію новим помісним церквам (Російська церква, свого часу неканонічно самопроголошена, чекала на таке канонічне визнання 141 рік) чи тлумачити церковні канони.

Тим часом РПЦ тлумачить ці канони на власний лад, твердячи про "неканонічність" створення в Україні єдиної помісної православної автокефальної церкви. Російська церква через це також перервала церковне спілкування зі Вселенським патріархатом, що вважається церквою-матір'ю для всіх православних церков світу.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: