fbpx
Сьогодні
13:45 28 Гру 2018

Старі газети і один дзвінок на місяць: Сенцов написав про умови в колонії

Український політв'язень Олег Сенцов має право на один телефонний дзвінок на місяць, та отримує газети із місячним запізненням.

Про умови утримання українця розповіла "Укрінформу" російська правозахисниця Тетяна Щур.

"Умови типові, загін приблизно такий же, як у Кольченка (двоярусні ліжка; близько 70-ти осіб, точної кількості Олег не називає), є кімната для прийому їжі з холодильником, столом і полицями для продуктів, електричним чайником. Є "червоний куток" із телевізором, який можна дивитися за розкладом", – розповіла Щур, посилаючись на листи Сенцова.

Телефоном Сенцов може користуватися не частіше, ніж раз на місяць. Взагалі кількість дзвінків законом не обмежена, але існує велика черга на дзвінки.

Сенцов пише, що "це ще добре, оскільки в інших загонах люди можуть телефонувати не частіше, ніж раз на 2-3 місяці".

Газети Сенцову йдуть із запізненням приблизно на місяць.

Проте після скарг і розголосу в Європарламенті, они до нього все ж таки доходять.  Журналісти "Новой газеты" передплатили для Сенцова своє видання на наступні півроку.

Правозахисниця уточнила, що останнього листа, який вона отримала від Сенцова датовано 24-м грудня.

Також стало відомо, що диски з фільмами, які підібрали Сенцову колеги-кінематографісти, в тому числі запис кастингу до фільму "Номери" за його п'єсою, відправили на цензуру.

Пізніше у відповіді на скарги правозахисників начальник УФСВП РФ по ЯНАО повідомив, що отримання фільмів заборонено, оскільки режим утримання не дозволяє. Це дозволяється лише засудженим на полегшених умовах утримання. У Сенцова – загальні.

На завершення Тетяна Щур повідомляє, що Олег просив передати "привіт усім хорошим людям".

21 грудня 2018 року стало відомо, що Сенцова перевели з медичної частини колонії в місті Лабитнангі в Ямало-Ненецькому автономному окрузі "до загону для подальшого відбування покарання".

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в'язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Окупанти затримали українського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка в Криму 10 травня 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів.

Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, Сенцова – до 20.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: