fbpx
Сьогодні
20:28 27 Гру 2018

Ґендерні зміни наближують Україну до НАТО, – експерт

Політика рівних прав та можливостей жінок і чоловіків здатна вплинути на реформування сектору безпеки та оборони в України, та наблизити країну до Північноатлантичного Альянсу.

Про це розповіла керівниця Інформаційно-консультативного жіночого центру Олена Суслова.

 «Ґендерні підходи – це один із стандартів НАТО. Ще 2002 року було оприлюднено План дій Україна-НАТО, і саме завдяки ньому питання ґендерної рівності набули певного поширення в нашому секторі безпеки та оборони. Позаминулого року в цьому Плані дій була визначена ще одна мета – «Ґендерна перспектива». У ній чітко передбачено, що в різних підрозділах згаданого сектору безпеки мають бути запроваджені посади відповідальних ґендерних осіб, які втілюватимуть такі стандарти, слідкуватимуть за їх дотриманням та звітуватимуть про них. Країна, яка прагне бути в НАТО, не може оминути жоден із його стандартів», – зауважує експертка.

За її словами, ознайомлення з досвідом країн НАТО, зокрема, у сфері ґендерної проблематики, є дуже важливим для наших військовослужбовців, які його вивчають.

«Нещодавно ми проводили навчання для трьох центрів підготовки сержантського складу в рамках роботи, яка пов'язана з моєю експертною діяльністю для ООН-Жінки. Серед 20 членів групи були жінки та чоловіки, більшість уже побували в країнах НАТО. І питання ґендерних підходів вони обговорювали не на теоретичному рівні, а обмінювалися особистими враженнями та практичними здобутками. Мене дуже вразила відповідь, коли я запитала про їхні очікування щодо навчань. Один із цих учасників сказав: «Оскільки ґендерна рівність – це назавжди, значить, ми маємо знати конкретно, як це робити». З ґендерною політикою Україна рухається до НАТО. І маю сказати, що дуже часто наші антидискримінаційні зміни в секторі безпеки та оборони є глибокими і переконливими», – наголосила Суслова.

Автор: Володимир Доброта, Національний прес-клуб «Українська перспектива»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: