fbpx
Сьогодні
21:16 26 Гру 2018

Таємниці Всесвіту: дослідники визначили ймовірну "батьківщину" Тунгуського метеорита

Астрономи Марк Бослоу з Університету Нью-Мексико і Пітер Браун з Університету Онтаріо заявили про те, що Тунгуський метеорит, який впав на Землю у 1908 році, міг бути одним з тіл метеорного потоку Бета-Тауриди.

Відповідні висновки були озвучені вченими на зустрічі Американського геофізичного союзу, повідомляє dt.ua.

"Дослідники відзначають, що у 1908 році наша планета проходила через особливо щільну частину потоку, що збільшувало ймовірність падіння метеорита на Землю. Подібні проходження спостерігаються не кожен рік. Зокрема, у 1975 році, коли спостерігалося одне з них, встановлені на Місяці сейсмометри показали збільшену частоту падіння метеоритів в момент піку Бета-Таурид", – йдеться у публікації.

За словами вчених, з таким піком наша планета зіткнеться і у 2019 році. Разом з тим, вони зазначають, що не прогнозують зіткнення, подібного Тунгуському, але шанси на попадання метеорита в атмосферу Землі в червні наступного року будуть трохи вищими. На думку дослідників, спостереження за потоком у 2019 році дозволить розкрити таємницю Тунгуського метеорита.

У середині лютого 2013 року жителі багатьох регіонів Уралу спостерігали болід — вогненна куля з хвостом, чий політ завершився яскравим спалахом і вибухом. Маса космічного тіла до вибуху, за оцінками вчених, становила близько 10 тисяч тонн, розмір — близько 17 метрів. За результатами аналізу фрагментів було встановлено, що челябінський метеорит відноситься до класу звичайних хондритів.

На думку дослідників, вік метеорита приблизно дорівнює віку Сонячної системи.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: