Новини

З 1 січня вартість електроенергії для місць загального користування у багатоквартирних будинках зросте

За новими правилами, багатоквартирний будинок має якнайшвидше заключити договір з постачальником електроенергії, інакше муситиме платити за вищим тарифом.

З 1 січня 2019-го року вартість електроенергії для МЗК (місць загального користування) зростає до 2,32 грн за кВт/год. Про це свідчить постанова НКРЕП від 21.12.2018 №2010.

Тепер «електрична енергія, яка витрачається в багатоквартирних будинках та гуртожитках на технічні цілі (роботу ліфтів, насосів та замково-переговорних пристроїв, що належать власникам квартир багатоквартирного будинку на праві спільної власності) та освітлення дворів, східців і номерних знаків» не визначена як побутова потреба людей. Постанова вступає в силу 1 січня 2019 року.

Тарифи на обслуговування МЗК таким чином прирівнюються до тарифів юросіб, тобто складатимуть 2,32 грн за кВт/год. Це пояснив виданню «Рубрика» радник заступника голови КМДА Олексій Тихонов.

Крім того, з 1 січня 2019 року змінюються правила оплати за електроенергію. Українці мають обрати постачальника електроенергії і укласти два договори на електроенергію: на постачання і на розподіл.

«Ці договори публічні, вам необхідно до них просто приєднатися. Якщо ви цього не зробите до 1 січня 2019 року, то автоматично стаєте абонементом «постачальника останньої надії». (Постачальник «останньої надії» – відповідно до нового Закону, новий суб'єкт на ринку електричної енергії. Це визначений Законом електропостачальник, який за обставин, встановлених Законом, не має права відмовити споживачу в укладенні договору постачання електричної енергії на обмежений період часу – 90 днів. Однак тариф у нього вищий на 25%, – Ред.). У постачальника останньої надії 1 кВт коштує на 60 копійок дорожче. Тобто обслуговування МЗК вам в такому разі обійдеться майже у 3 гривні за кВт/год. ПОН буде вам постачати електроенергію не довше трьох місяців, а якщо ви не налагодите відносини з постачальниками – вас остаточно відключать від електроенергії. Квартири відключати від електроенергії не будуть, а місця загального користування – так, тобто відключать ліфти, насоси, що качають воду до квартир тощо», пояснив Олексій Тихонов.

Експерт порадив поспішити з заключенням договорів до 1 січня 2019 року, аби не переплачувати «постачальнику останньої надії». Також він зауважив, що за новими правилами, передоплата за електроенергію обов'язковою будь-якому постачальнику. Договір на місця загального користування має заключати ОСББ, Управляюча компанія або приватний ЖЕК – тобто управитель будинку.

Новий Закон «Про ринок електроенергії» приймався з метою зробити сегмент генерації електроенергії та її постачання конкурентним середовищем. Старі договори про користування електричною енергією (для населення) і постачання електроенергії, укладені споживачами з обленерго припиняють свою дію з 1 січня 2019 року.

Свіжі дописи

  • Новини

Рішення для відбудови: за рік скористались програмою “єВідновлення” понад 57 тисяч українців

З травня 2023 року понад 57 тис українців отримали кошти на відновлення зруйнованого в результаті… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Це може стати великим кроком: Шольц висловив свою думку щодо українського Саміту миру

У запланованому на червень місяць саміті миру щодо безпеки України канцлер Німеччини Олаф Шольц бачить… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Британська розвідка вважає, що російський “Газпром” зазнав найбільших збитків за 25 років

"Газпром" російської федерації за останніх 25 років зазнав рекордних збитків. При цьому Кремль збирається ще… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Головнокомандувач ЗСУ: в одному з районів у ворога частковий успіх, в інших – оборонці витісняють окупантів

В одному з районів на передовій у російських загарбників є частковий успіх, однак на інших… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

Український боксер Ломаченко прокоментував майбутній бій Усика та Ф’юрі

Український боксер Василь Ломаченко, який 12 травня став новим чемпіоном IBF у легкій вазі, поділився… Читати більше

Sunday May 12th, 2024
  • Новини

На відновлення української енергоінфраструктури Бельгія виділить 9 мільйонів євро

Ще 9 мільйонів євро допомоги для України на відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури виділить Бельгія. Про… Читати більше

Sunday May 12th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.