Новини

Відомій колядці “Тиха ніч” виповнилося 200 років

Рівно 200 років тому – 24 грудня 1818 року в надвечір'я Різдва в Австрії світ вперше почув поему, яка стала однією з найпопулярніших колядок у світі.

Про це пише UaGolos.

"Тиху ніч" вперше заспівали в надвечір'я Різдва у храмі святого Ніколауса в селищі Оберндорф Австрійської імперії.

Слова до цієї колядки написав молодий католицький священик Йозеф Мор, а музику написав Франц Ксав'єр Ґрубер, органіст та шкільний вчитель.

Існує популярна легенда, що мелодія "Тихої ночі" була написана тому, що зламався орган в парафіяльній церкві Мора – святого Ніколауса.

Відповідно до цієї історії, священик написав слова до Stille Nacht (саме так вона називається оригінальною німецькою), і попросив Ґрубера скласти акорди для гітари, щоб забезпечити музичний супровід для віґілійної Літургії. І все це відбулось впродовж кількох годин Різдвяного вечора 1818 року.

Однак, правдива історія не настільки драматична, інформує Catholic Herald.

Мор написав поему Stille Nacht у 1816 році в австрійському містечку Маріапфар, поблизу Зальцбурга. Через два роки, несучи служіння на парафії святого Ніколауса в Оберндорфі, священик попросив Ґрубера написати мелодію до слів.

Невідомо, чому Мор захотів покласти слова поеми на музику, але Ґрубер написав мелодію, і "Тиха ніч" насправді вперше пролунала під час надвечір'я Різдва.

Пізніше колядка поширилась з цього невеличкого села до інших сіл і міст Австрійської Імперії, а потім – по всьому світу.

Варто зазначити, що ця колядка була написана в часи, коли в людських головах ще були свіжі спогади про Наполеонівські війни. Саме тому поема про тишу і мир була тоді дуже доречною, і власне ця колядка говорить про вселенський мир, який Христос приніс світові.

Оригінальна симфонія:

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Свіжі дописи

  • Новини

Усі розвідки партнерів поінформовані про загрози й перспективи, які є зараз, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні наголосив, що всі розвідки країн-партнерів поінформовані про наявні загрози… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: в Україні формують добровольчий жіночий підрозділ управління БПЛА

В Україні виникла ініціатива із формування добровольчого жіночого підрозділу, що займатиметься безпілотниками у тісній інтеграції… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Зеленський провів Ставку: заслухав доповіді по фронту та про перемовини щодо звільнення полонених

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 29 квітня, провів засідання Ставки верховного головнокомандувача. Під час засідання… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Шмигаль провів розмову з новим Прем’єр-міністром Ірландії: обговорили ракетні атаки та конфіскацію активів рф

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову з новим Тішоком (Прем’єр-міністром) Республіки Ірландія Саймоном Гаррісом. Про… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

У Литві вважають, що про питання повернення українців призовного віку з-за кордону мають обговорюватися на рівні ЄС

Прем’єр-міністерка Литви Інґріда Шимоніте вважає, що деякі питання повернення українців призовного віку в Україну мають… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Новини

Ракетний удар по Одесі: четверо загиблих, 28 поранених

Кількість загиблих унаслідок ракетного удару по Одесі збільшилась до чотирьох. Також відомо про 28 поранених,… Читати більше

Monday April 29th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.