fbpx
Сьогодні
16:53 23 Гру 2018

"З пістолетом і погрозами": Філарет розповів, як КДБ вимагали від священників розкривати таємницю сповіді

Патріарх Філарет розповів, як доводилось працювати православним ієрархам під час Радянського Союзу.

Про це передає Радіо Свобода.

Він зазначив, що тоді всі священнослужителі зобов'язані були реєструватись в Комітеті державної безпеки (КДБ) та звітувати йому. Інакше рішення священників не мали жодної юридичної сили.

"Не було жодного єпископа, який не мав би контактів з ними. Якщо він не мав контактів, то він не був єпископом. Тому, якщо хтось з архієреїв тих скаже, що він не мав контактів (із КДБ – ред.), то це означає, що він говорить неправду. Я це точно знаю", – сказав патріарх.

КДБ вирішував, чи призначати священників, архієреїв, посвячувати єпископів. Вимагали також, щоб священники розкривали таємницю сповіді та доносили на людей.

"Від мене на початку вимагали, щоб я їм відкривав те, що мені будуть люди говорити на сповіді. Я сказав: ні, священик повинен зберігати таємницю сповіді. Тоді він виймає пістолет, кладе на стіл і каже: ми можемо вас розстріляти. Я йому на це сказав: можете розстріляти мене, а виконувати ці ваші умови не буду", – розповів Філарет.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: